Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Analyysi: Turkki sallii lapsiseksin? – Ei salli

On helppo uskoa kaikkea pahaa Turkista, mutta kaikki paha ei ole totta. Yksi esimerkki tästä on uutinen lapsiseksin hyväksymisestä. Uutinen perustuu väärinkäsitykseen, kirjoittaa Turkkia seuraava toimittajamme Tom Kankkonen.

Mevlüt Çavuşoğlu ja Margot Wallström.
Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu ja Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström. Kuva: M.A.Pushpa Kumara, Bernd von Jutrczenka / EPA
Tom Kankkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mitä yhteistä on Ruotsin ulkoministerillä Margot Wallströmillä, MV-lehdellä ja muutamilla suomalaisilla poliitikoilla?  Kaikki ovat tavalla tai toisella vakuuttuneita siitä, että Turkissa hyväksytään seksi alle 15-vuotiaiden kanssa.

Uutinen alkoi toden teolla levitä, kun Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström kehotti Twitterissä Turkkia perumaan päätöksensä seksin sallimisesta alle 15-vuotiaiden kanssa. Sellaista päätöstä Turkissa ei ole tehty.

Jutun taustalla on Bafran kaupungissa sattunut tapaus, jossa sekä tekijä että ”uhri” olivat lehtitietojen mukaan 14- tai 15-vuotiaita, hiukan lähteestä riippuen.

Bafran tapauksessa kyse on seksuaalisesta hyväksikäytöstä, nykyisen lain mukaan. Vankeusrangaistus voi rikoksen tekotavan mukaan vaihdella kahdeksasta vuodesta aina 16 vuoteen. Turkissa seksin suojaikäraja on 18 vuotta, ja seksi alle 15-vuotiaan kanssa on lähtökohtaisesti aina hyväksikäyttöä.

Paikallinen tuomioistuin toivoi arviota siitä, oliko teinipoikaa uhkaava rangaistus kohtuullinen, koska osapuolet olivat samanikäisiä ja suhde perustui ilmeisesti vapaaehtoisuuteen.

Perustuslakituomioistuin päätti kumota nykyisen lainkohdan, koska se ei mahdollista lieventävien asianhaarojen huomioimista. Tämän on tulkittu merkitsevän, että rangaistusasteikko jatkossa porrastetaan uhrin iän, osapuolten ikäeron ja uhrin mahdollisen suostumuksen perusteella.

Turkissa esiintyy lapsiavioliittoja ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on vakava ongelma, joten aihe on arka.

Perustuslakituomioistuin oli erimielinen, ja yhdessä vastalauseessa epäillään, että ratkaisu voi johtaa siihen, että selvästi uhrejaan vanhemmat tekijät selviävät nykyistä lievemmillä rangaistuksilla.

Arvostelijat sanovat myös, että lapsiavioliittojen vastainen työ voi kärsiä. 

Mutta Turkki ei ole missään vaiheessa ollut sallimassa lapsiin sekaantumista.

Nykyiset säädökset jäävät voimaan vuodenvaihteeseen saakka ja tavoitteena on, että parlamentti säätää uuden lain, jotta mitään tyhjiötä ei synny.

Turkin oikeusministeriön kerrotaan valmistelevan lakia, jossa pienempiin lapsiin kohdistuvat teot rangaistaisiin nykyistä ankarammin. Muilta osin rangaistukset jäisivät ilmeisesti suunnilleen nykytasolle.

Jos näin käy, se voi olla tulosta sinänsä väärinkäsitykseen perustuvasta keskustelusta. Väärinkäsityksen nouseminen totuudeksi voi myös olla esimerkki siitä, että ”me tiedämme millaisia turkkilaiset ovat”. Häpeän paikka.

Suosittelemme sinulle