Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Paperi T ahdistui ja havahtui ihmisten kylmyyteen

Helsingin juhlaviikot houkuttaa Paperi T:llä yleisöä klassiselle musiikille. Avajaiskonsertti on Musiikkitalossa tänään perjantaina.

Paperi T
RSO ja Paperi T Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Paperi T eli Henri Pulkkinen on ehkä elämänsä kovimmassa paikassa räppärinä. Hän esiintyy tänään perjantaina Musiikkitalossa Helsingin juhlaviikkojen avajaiskonsertissa Radion sinfoniaorkesterin solistina. Ohjelmassa on klassinen kappale Kohta. Sen on säveltänyt metalliyhtye Stratovariuksesta tuttu Lauri Porra.

– Olen aika nöyränä poikana, kun seison tossa orkesterin edessä. Siinä on sellaista voimaa ja taitoa, mitä ei ihan perinteisellä klubikeikalla kyllä näe, Paperi T sanoo.

Porran ja Paperi T:n yhteistyö käynnistyi jo ennen juhlaviikkojen toimeksiantoa. Se syntyi eräänlaisesta turhautumisesta. Paperi T oli kiinnostunut klassisesta musiikista, mutta kappaleet tuntuivat etäisiltä.

– Klassiseen musiikkiin on ollut vaikea päästä kuuntelijana täysin sisälle. On ollut jollain lailla ulkopuolinen olo, Paperi T sanoo.

Hän purki tunnetta Porralle, johon oli tutustunut Tavastialla.

– Lauri sanoi, että mitä jos tehtäisiin tällainen yhteinen biisi. Hänellä olisi tällaisia ideoita ja hän haluaisi säveltää ja minä voisin kirjoittaa siihen jotain.

– Siitä jauhamisesta tämä on sitten alkanut konkretisoitua tänä keväänä, Paperi T toteaa.

Ihmisten kylmyys ahdistaa

Porran mahtipontinen, dramaattinen ja tarinallinen sävellys on saanut synkeän tekstin. Paperi T halusi ottaa etäisyyttä ensilevyynsäMalarian pelko, jossa hän avasi henkilökohtaisia asioitaan.

Paperi T ja Lauri Porra.
Lauri Porra (edessä) ja Paperi T esiintyvät yhdessä teoksessa Kohta. Se on Porran sävellys. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

– Parina viime vuonna on tullut sellainen fiilis ihmisyyden kylmyydestä. Siitä, kuinka kykeneviä olemme kylmettämään itsemme, jos se sopii meille tai on meille helpompaa.

– Jostain sellaisesta ahdistuksesta tai huolesta se lähti.

Paperi T:n tekstissä on dystopian piirteitä.

– Dystopian ei tarvitse olla mikään tieteiselokuvan maisema vaan se voi olla pienissä asioissa meidän kaikkien sisällä, ajatuksissa ja teoissa ja siinä, miten suhtaudumme toisiimme.

Paperi T painottaa, että kyseistä uhkakuvaa pitää uskaltaa myös käsitellä.

– Elämme maailmassa, jossa negatiivisista tunteista ja ihmisyyden epätäydellisyydestä ei puhuta. On tärkeää puhua myös varjopuolista.

Porran teos Kohta on osa juhlaviikkojen avajaiskonserttia ja tapahtuman tilausteos, kuten Magnus Lindbergin Two Episodes. Illan muut säveltäjät ovat Felix Mendelssohn (1809–1947) sekä John Luther Adams (s. 1953).

Konsertissa esiintyvät Dalia Stasevskan johdolla sekä RSO että Helsingin kaupunginorkesteri.

Suosittelemme sinulle