Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Lex Lindström vai Lex Taipale? Vanha idea sai uuden työministerin nimen

Ilkka Taipale ajoi eduskunnassa 2000-luvulla läpi lain, joka päästi pitkään työttömänä olleet iäkkäät ihmiset suoraan eläkkeelle. Taipaleen mielestä Lex Lindström on loistava asia.

Pasilan TE-toimisto.
Kuva: Yle
Tero Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisen työministerin Jari Lindströmin eilinen avaus yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien päästämisestä eläkkeelle muistuttaa monelta osin SDP:n entisen kansanedustajan Ilkka Taipaleen toistakymmentä vuotta sitten läpi ajamaa lakia.

Taipale tervehti tuttua ideaa ilolla, mutta muistutti, etteivät pelkät ehdotukset auta ketään.

– Kananpojat lasketaan aina syksyllä. Jos lähdetään operatiiviseen toimintaan, se on loistava asia, että joku viimein lähtee siihen.

Lex Taipaleen toteutumisen jälkeen lain isä on moneen kertaan puhunut eri työministereille ja virkakoneistolle lain uusimisen puolesta. Vuonna 2005 toteutetussa laissa eläkkeelle pääsyn ikäraja oli 57 vuotta. Rajan ylittäneet, yli 10 vuotta työttömänä olleet 4 000 ihmistä pääsivät kertaheitolla eläkkeelle. 

Taipale: Sopiva alaikäraja olisi 55 vuotta

Taipaleen mielestä sopiva alaikäraja kymmenen vuotta työttömänä olleiden eläköitymiseen olisi 55 vuotta. Osa poliitikoista olisikin 2000-luvulla ollut valmiita pudottamaan ikärajan 55 vuoteen tai lyhentämään vaaditun työttömyysajan viiteen vuoteen. Silloin eläkkeelle olisi päässyt 12 000 kansalaista. Matti Vanhasen hallitus toteutti lain, mutta ei suostunut laajentamaan eläkkeelle pääsevien joukkoa.

Pitkäaikaistyöttömistä kaikkein heikoin osa on siirretty työvoiman ulkopuolelle. Taipale toivoo, että Lex Lindströmissä eläkkeelle laitettaisiin myös ikärajan ylittäneet, jotka ovat eläneet yksinomaan toimeentulotuella. Silloin laki kattaisi Taipaleen mukaan paremmin todellisen köyhälistön.

Taipale ei tiedä, onko Lex Lindströmissä tarkoitus päästää eläkkeelle kaikki ikärajan ylittävät pitkäaikaistyöttömät vai vain ne, jotka ovat olleet vähintään 10 vuotta työttömänä. Pitkäaikaistyöttömiksi lasketaan kaikki yli vuoden työttömänä olleet.

Taipale varoittaa pysyvästä laista: "Jengi rupeaa spekuloimaan"

Lex Taipale oli kertalaki. Taipale ei kannata pysyvää lakia, jolla esimerkiksi kaikki yli 10 vuotta työttömänä olleet yli 60-vuotiaat pääsisivät aina eläkkeelle.

– Sittenhän rupeaa jengi jo spekuloimaan sillä. Että kannattaa tässä olla vähän työttömänä.

Lain uusiminen ei maistunut demariministereille

Taipale on ehdottanut lain uusimista Lindströmiä edeltäneille työministereille. Ministerinä toimiessaan edes oman puolueen ministerit eivät ole viime hallituksissa ajaneet asiaa Taipaleen toivomalla tavalla.

– Kuulin, että aiemmat ministerit, Tarja Filatov ja Lauri Ihalainen, olisivat antaneet tukensa tälle hommalle. Mutta silloin, kun he ovat olleet ministereinä, aloitteellisuus ei ollut heidän käsissään. Tässä mielessä perussuomalaiset ovat ottaneet asian tosissaan.

Suosittelemme