Hyppää sisältöön

Kesäkurpitsalle elinsijaa hylätyltä asfalttikentältä – viljelijät saivat urbaanin kasvimaan

Kotkaan on perustettu kaupungin ja viljelijöiden yhteistyössä kaupunkikasvimaa. Istutuslaatikot versoavat jo ensimmäistä satoa entisellä Wärtsilän alueella Kotkansaaren länsiosassa Katariinassa. Toiminta perustuu aktiivisten viljelijöiden intoon.

Kuva: Miina Sillanpää / Yle

Kurpitsan versot tulvivat sille varatun kasvatuslaatikon laitojen yli. Kookas keltainen kesäkurpitsa on löytänyt kasvualustan teollisuusalueen hylätyltä asfalttikentältä. Kotkaan perustettu kaupunkikasvimaa puskee ensimmäistä satoaan entisellä Wärtsilän alueella Kotkansaaren länsiosissa.

– Kaupunkiviljely sopii hyvin vanhaan teollisuusympäristöön. Tällaisessa hylätyssä, urbaanissa ympäristössä on hyvä kontrasti, sanoo Myrna Mannersuo, joka on yksi kaupunkikasvimaa seitsemästä viljelijästä.

Mannersuolla ei ole omaa pihaa tai parveketta. Siksi hän lähti ajamaan kaupunkikasvimaan asiaa ja neuvottelemaan kaupungin kanssa sopivasta paikasta. Kotka tarjoaa viljelyä varten lavakaulukset tai istutussäkkejä sekä mullan. Muutoin kasvimaan hoito lepää viljelijöiden itsensä harteilla.

– Liian usein valitetaan, ettei ole järkevää tekemistä. Ei pidä jäädä odottamaan, että joku muu järjestää, sanoo puutarhuriksi syksyllä valmistuva Mannersuo.

Kasvukauden alkajaisiksi perustetusta kasvimaasta ei toistaiseksi ole vielä pidetty suurempaa melua. Mannersuon mukaan oman ruoan kasvattaminen on kuitenkin onnistunut uudella kasvimaalla hyvin.

Ensi kevääksi toivotaan lisää viljelijöitä mukaan. Mannersuon mukaan toiminnassa olennaista on myös yhteisöllisyys ja yhteinen tekeminen muiden ihmisten kanssa.

Kaupunkiviljely tervetullutta Kotkaan

Kaupunkiviljely ei ole Kotkassa uusi juttu. Kaupunki on jo vuosia vuokrannut aarin tai puolen aarin kokoisia viljelypalstoja Karhulassa ja Karhuvuoressa. Palstat ovat suosittuja ja etenkin Karhuvuoressa on täyttä. Lisäksi Kotkassa on useita siirtolapuutarha-alueita.

– Kaupunkikasvimaa on tervetullut lisä. Hauska saada tällaisia uusia urbaaneja juttuja Kotkaan myöskin, Kotkan asemakaava-arkkitehti Marja Kukkonen kiittelee.

Asemakaava-arkkitehdin mukaan Wärtsilän entinen alue on tyypillistä brownfield-aluetta ja siten hyvinkin sopiva urbaanin kasvimaan paikaksi. Brownfield-alueet ovat teollisuuden käytöstä poistuneita alueita, joille usein etsitään uutta käyttöä.

– Ehkä tässä on hieman matalampi kynnys. On eri asia onko neliön laatikko vai viisikymmentä tai sata neliötä. Isompi viljelymaa vaatii toisenlaista huolenpitoa ja työtäkin, Kukkonen pohtii.

Kaupunki pyrkii luomaan edellytyksiä monenlaiseen viljelyyn kaupungeissa. Itse toiminta perustuu kuitenkin pitkälti siihen, että ihmiset ovat itse aktiivisia.

Suosittelemme sinulle