Hyppää sisältöön

M.A. Numminen ulkomaisessa tangoelokuvassa: Satumaan voisi painaa virsikirjaan

Uudessa argentiinalaisessa dokumenttielokuvassa ihmetellään suomalaisten rakkautta tangoon. Elokuvaohjaaja Mika Kaurismäen mukaan tango päätyi Argentiinaan suomalaisten mukana.

Kuva: Tango Suomi -elokuva
Jonni Aromaa

Dokumenttielokuvaohjaajia innostavat kaukaiset hybridit itselle tutuista asioista, kuten tangosta. Argentiinalainen elokuvaohjaaja Gabriela Aparici kävi Suomessa tutkimassa suomalaista tangoa.

Dokumenttielokuvassa katsellaan valokuvia tangosta. Kuva: Tango Suomi -elokuva

Kuten ohjaaja elokuvansa Tango Suomi  alussa toteaa, Suomi on argentiinalaisille mysteeri ja kaukainen maa – kuin toinen planeetta, joten on ymmärrettävää, että ohjaaja näkee Suomen eksoottisena paikkana. Erikoisia elementtejä riittää, kuten karaoketanssit talven keskellä Haapamäellä. Pakkanen ja lumi kiehtovat ulkomailla. Elokuvassa argentiinalaista tangoa tanssitaan järven jäällä.

Tango Argentiinaan Suomesta?

Aparici lähestyy suomalaista tangoa monelta eri suunnalta. Yleisradiosta on poimittu maailmanmusiikin asiantuntija, toimittaja Telle Virtanen, joka muistelee omia ensikokemuksiaan tangosta nuoruutensa tanssilavoilla. Virtanen kertoo ujoista tytöistä, jotka hädin tuskin uskaltautuvat pelokkaiden poikien tanssiin ”lehmäjonosta”.

Argentiinalaisohjaaja hakee suomalaisen tangon syvintä olemusta Vallilan Tango -nimisen orkesterin ulkomaalaiselta solistilta ja semiootikko Pirjo Kukkoselta, joka muistuttaa, että tango on suomalaisille ennen kaikkea nostalgiaa.

Oman lisänsä suomalaisen tangon historiantulkintaan tuo elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki, joka ehdottaa kieli poskessa, että tango kulkeutui Argentiinaan itse asiassa Suomesta, suomalaisen merimiehen mukana. Samaa teoriaa on levitellyt Mikan veli Aki.

Satumaasta virsi

Suomalaisen tangon syvimpään olemukseen päästään sisälle kuitenkin vasta M. A. Nummisen kanssa.  Hän muistuttaa, että suomalaiset rakastavat surullisia tarinoita ja siksi tango puhuttelee erityisesti meitä.

Pertti Mustonen asuu Buenos Airesissa. Kuva: Tango Suomi -elokuva

Numminen nostaa esille Unto Monosen ja Satumaan, joka on suomalaisille niin tuttu ja rakas, että sen voisi Nummisen mukaan painaa virsikirjaan tai nostaa kansallislauluksi Maamme-laulun rinnalle.

Suomalainen tango herää komeasti eloon elokuvan kohtauksessa, jossa Markus Allan vetäisee Tulisuudelman helsinkiläiskapakan baaritiskillä ilman säestystä. Pyynnön esittää Buenos Airesissa asuva Pertti Mustonen, joka on tuttu monille tangon mekassa vierailleille suomalaistoimittajille. Mustonen on auttanut Aparicia löytämään Suomesta tangon asiantuntijoita.

Laulajat kateissa

Hyvistä tarkoitusperistään huolimatta Tango Suomi jää hieman sekavaksi ja kuvallisesti epätasaiseksi yritykseksi kertoa suomalaisesta tangosta. On erikoista, että Markus Allania lukuun ottamatta, suomalaiset tangolaulajat loistavat poissaolollaan. Se voi olla ohjaajan valinta, mutta kuka voisi olla parempi suomalaisen tangon asiantuntija kuin tangolaulaja itse. Myös tangomarkkinat sivuutetaan.

Aparicin elokuva käy välillä Buenos Airesissa, mikä lisää sekavuutta. Mukaan on ympätty jälkeenpäin myös Elina Lajusen ohjaama Seitsemään veljekseen perustuva argentiinalaisella tangolla maustettu tanssiteos Seitsemän miestä, joka esitetään elokuvassa muutamalla still-kuvalla.

Pitkä odotus

Dokumenttielokuvien rahoittaminen taitaa olla aikamoinen ponnistus kriisien repimässä Argentiinassa, sillä Aparici kävi Suomessa jo vuosia sitten kuvaamassa materiaalia elokuvaansa, joka valmistui vasta tänä vuonna. Itse tapasin hänet ainakin viisi vuotta sitten tämän saman projektin parissa.

Gabriela Aparici. Kuva: Rakkautta & Anarkiaa 2016

Suomalainen tango kiinnosti muutama vuosi sitten myös saksalaisohjaajaa. Viviane Blumenschein kuvasi Suomessa hyväntuulisen road movien Poski poskea vasten, jossa kolme argentiinalaismiestä lähtee Suomeen selvittämään, onko tango todella kotoisin Suomesta, kuten elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki väittää. Ei ole.

Korjattu 30.8. klo 17.10 Seitsemän miestä -tanssiteoksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Elina Lajunen. Teos ei ole Timo Hakkaraisen, kuten tekstissä ensin virheellisesti kerrottiin.

Aparicin Tango Suomi on sekä helsinkiläisen Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin että tamperelaisen Maailmantango-tapahtuman ohjelmistossa syyskuussa. Elokuva voitti heinäkuussa Uruguayn Cine del Mar -festivaalilla palkinnon parhaana dokumenttielokuvana.

Suosittelemme sinulle