Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kerjäämisestä halutaan rikos – "Ihmiset eivät tahdo, että kaupan edessä on mummo kyttäämässä"

Hallituspuolueiden sisällä on kannatusta kerjäämisen kieltämiseksi lailla. Sakkorangaistus viestittäisi kokoomuksen ja perussuomalaisten mielestä kerjäläisten lähtömaille, että Suomeen ei kannata tulla. SDP:ssä nähdään kielto yksittäistä väestöryhmää syrjivänä.

Kerjäämisen kieltämisestä keskustelivat Aamu-tv:ssä kansanedustajat Rami Lehto (ps.), Outi Mäkelä (kok.) ja Ilkka Kantola (sd.).
Santtu Natri
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolme perussuomalaisten kansanedustajaa on kerännyt nimiä lakialoitteeseen, jossa esitetään kerjäämisen kieltämistä. Aloite on jätetty eduskuntaan. Ylen aamu-tv:ssä kävi maanantaina ilmi, että kerjäämisen julistaminen rikokseksi ei ole puolueille selkeälinjainen kyllä tai ei -valinta. Näin kansanedustajat väittelivät asiasta tv-studiossa.

Rami Lehto (ps.): "Ei tällä ketään syrjitä"

– Kerjäämiskiellolla saataisiin [Romaniaan ja Bulgariaan] viesti, että Suomeen ei kannata lähteä. Naapurimaamme ovat kieltämässä, osa on jo kieltänyt kerjäämisen. Kerjäläiset katsovat [kotimaissaan], mikä maa ei ole kieltänyt, ja lähtevät sinne.

– Ei tällä [lakialoitteella] ketään syrjitä, tämä kerjäämiskielto on kaikille.

– Ihmiset eivät halua, että joku on ruinaamassa rahaa ovensuissa tai että kaupan edessä on joku mummo kyttäämässä. Se ei kuulu suomalaiseen katukuvaan. Ihan sama kuin rapajuopon tullessa kaupan vieressä örisemään, kyllä sekin pelottaa suomalaista.

Ilkka Kantola (sd.): "Kerjäläisiä tulee aina olemaan"

– Jos aletaan siivota katukuvaamme sillä tavalla, ettei ketään koskaan pelota, ollaan erikoisella tiellä. Jos lähdetään lailla kieltämiseen, kerjääminen on vain poissa näkyvistä ja poissa mielestä. Minusta tämä ei ole oikea ratkaisu. He muistuttavat meitä siitä, että meillä on Euroopan unionin alueella erittäin suuria ongelmia.

– Kyllä minustakin on hyvin surullista, että ihmiset valitsevat elinkeinokseen istua pahvipalan päällä talvipakkasessa. Mutta kerjäläisiä tulee aina olemaan.

– Järjestyslaki vuodelta 2003 on jo olemassa. Sen kolmannen pykälän pohjalta voidaan jo puuttua katurauhaa häiritsevään kerjäämiseen. Kerjäämisen kieltäminen on lakiteknisesti hankalaa: kohdistuuko se vain tiettyyn väestöryhmään? Syrjintäkysymykset tulevat silloin vastaan.

Outi Mäkelä (kok.): "Rajoittamiseen on monia tapoja"

– Mielestäni kerjäämisen kielto lisäisi painetta. Maat, joista ihmiset lähtevät kerjäämään, tekisivät itse jotain sen eteen, että siellä vähemmistöporukka ei olisi syrjäytynyt ja sorrettu.

– Rajoittamiseen on monia tapoja. Mitä tulee totaalikieltoihin ja sakkoihin, Tanskassa annetaan [kerjäläiselle] ensin varoitus. Ja jos sen jälkeen kerjääminen jatkuu, tulee sakkorangaistus ja porttikielto maahan. Nämä mallit ovat toimineet Tanskassa hyvin.

– Toivon, että syksyn myötä aiheesta saadaan eduskunnassa keskustelua, että pohjalta hallitus alkaisi valmistella esitystä kieltämiseksi.

Suosittelemme sinulle