Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

"Vatsalääkettä meni kuin karkkia" – Moni saa vatsavaivoihin apua FODMAP-rajoituksista

Ärtyvä suoli piinaa joka kymmenettä työikäistä suomalaista. Moni saa apua ruokavalion muutoksista. FODMAP-hiilihydraattien rajoittaminen on yleistynyt ärtyvän suolen hoidossa.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Elisa Kallunki
Avaa Yle-sovelluksessa

Lauri Knuutilan vatsaoireet alkoivat mutkistaa elämää pahasti viisi vuotta sitten. Paino tippui nopeasti kahdeksan kiloa.

– Ruuan jälkeen piti mennä suoraan vessaan. Tein silloin kolmivuorotyötä, ja yövuoroissa varsinkin oli hirveitä vatsakipuja. Aluksi se meni siihen, että rupesin pelkäämään syömistä eikä tullut syötyä mitään. 

– Kun oireet alkoivat, vatsalääkettä meni kuin karkkia.

28-vuotiaan Knuutilan vatsaa vaivaa ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), jonka lääkäri diagnosoi neljä vuotta sitten. Tällä hetkellä paremmat ja huonommat päivät vaihtelevat.

– Jos syön vääränlaista ruokaa, vatsa on ripulilla. Jos taas stressi painaa oikein kovaa ja joutuu valvomaan pitkiä aikoja, iskee ummetus. Minulle oireet tulevat parin päivän viiveellä, Lauri Knuutila kertoo.

Ärtyvä suoli vaivaa yhtä kymmenestä

Ärtyvästä suolesta kärsii suurin piirtein joka kymmenes työikäinen suomalainen. Oireiden hankaluus vaihtelee. Tyypillistä on ripuli, ummetus, ilmavaivat, vatsakivut ja turvotus. Samoja vaivoja on lievinä melkein kaikilla ihmisillä, mutta ärtyvän suolen oireyhtymässä ne ovat pahempia. Ärtyvä suoli tunnetaan yhä paremmin ja siihen osataan hakea apua.

– Hankalimmillaan se on ihan jokapäiväistä todella hankalaa oireilua, joka selkeästi vaikuttaa elämänlaatuun, työssä selvitytymiseen ja sairauslomiin, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Hillilä kertoo.

FODMAP-hiilarien karsiminen yleistynyt hoitona

FODMAP-hiilihydraattien karsiminen ruokavaliosta on viime vuosina yleistynyt yhtenä keinona ärtyvän suolen hoidossa. Se alkaa olla tuttu terveydenhuollon ammattilaisille, ja moni potilaskin on kuullut siitä jotain. FODMAP (Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccharides and Polyols) tarkoittaa huonosti imeytyviä ja paksusuolen alkuosassa nopeasti käyviä hiilihydraatteja.

– Ne aiheuttavat oireita vain niille, joilla on luonnostaan herkkä vatsa, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen korostaa.

Niitä sisältävät esimerkiksi sipuli, kaalit, omena, ruis, vehnä, ohra, ksylitoli, hunaja ja monet pähkinät. Lista on pitkä. Ruokavalio pitäisi rakentaa yksilöllisesti ammattilaisen kanssa.

"Tämä ei ole ihmehoito"

FODMAPien karsiminen ruokavaliosta näyttää tutkimusten mukaan tuovan jotain apua kolmelle neljästä ärtyvästä suolesta kärsivästä. Se helpottaa varsinkin turvotusta, ilmavaivoja ja kipuja sekä jonkin verran ripulia ja kramppeja. Ummetukseen se ei puolestaan juurikaan tehoa. Täyttä helpotusta oireisiin ei sen avulla yleensä tule, vaan se on yksi keino muiden rinnalla.

– Tämä ei ole ihmehoito, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen toteaa.

FODMAPeja ei kannata lähteä karsimaan lautaselta huvin vuoksi, sillä siitä ei ole apua muille kuin ärtyvästä suolesta kärsiville.

Lauri Knuutilan elämään FODMAP-rajoitukset ovat tuoneet paljon helpotusta. Ehdottoman ein hän sanoo nykyisin kaalille, parsalle, palkokasveille, sienille ja vesimelonille. Sen sijaan hän voi syödä ongelmitta esimerkiksi pähkinöitä ja punajuurta. Välillä jotkut ruuat kelpaavat, toisinaan eivät.

– Esimerkiksi kävin kiinalaisessa syömässä kaverin kanssa, ja sen jälkeen pariin päivään ei voinut muuta kuin olla sohvalla ja kiroilla itsekseen, Knuutila kuvailee.

Ruokavaliomuutosten lisäksi Knuutilaa auttavat säännöllinen ruokailu, liikunta ja se, että hän pystyi jättämään yövuorot pois. Myös sosiaalisen median kautta hän on saanut tukea ja vinkkejä. Hän on ottanut vaivansa rohkeasti puheeksi, mikä on helpottanut siitä aiheutuvaa stressiä.

Monille riittää muutaman ruuan karsiminen

FODMAP-rajoitusten tehoa kokeillaan usein niin, että ruokavalio karsitaan ammattilaisen ohjauksella aluksi todella tiukaksi. Silloin näkyy, mikä vaikutus rajoituksilla saadaan aikaan.

– Suurin osa potilaista voi tehdä niin, että kun saa ensin oireet lievenemään, voi ottaa pikku hiljaa FODMAPeja mukaan. Toisille riittää, että loppujen lopuksi rajoittaa vain vähän sipulin käyttöä, syö vähemmän ruisleipaa tai jättää ksylitolipurkan syömättä eikä välttämättä tarvitse olla pidemmän päälle laajamittaisessa rajoituksessa, Markku Hillilä sanoo.

Pitkäaikaiset vaikutukset vielä tutkimatta

FODMAPeista on tehty viime vuosina useita tutkimuksia, mutta ruokavalion pitkäaikaisen noudattamisen vaikutuksista ei vielä ole tutkimustietoa.

– Pitkäaikaisvaikutukset ovat aika kysymysmerkki, joten ainakaan ilman ohjausta ei kannata käyttää sitä vuosikausia tiukkana. Jonkinnäköistä rajoitusta pystyy varmasti käyttämään vuosikausiakin, Markku Hillilä sanoo.

Oleellista on myös, ettei ruokavalio jää yksipuoliseksi. Karsittujen ruoka-aineiden tilalle on saatava sopivia ruokia, sillä esimerkiksi kuidun saanti jää helposti liian vähäiseksi. Kattavan listan perusteella ruoka-aineita osataan kyllä karsia, mutta itsekseen on vaikeaa löytää tilalle sopivia ruoka-aineita.

– Toki sitkeimmät ihmiset löytävät kaupassa ne sataprosenttiset kauraleivät ja muut, mutta kyllä se hirveästi auttaa, kun näyttää kuvaruudulta, että nämä viisi sinulle todennäköisesti käyvät, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanoo.

Lauri Knuutilalle syömisen rajoitteet alkavat olla rutiinia, vaikka kavereilla ja ravintolassa syöminen onkin välillä hankalaa.

– Ensi kuussa lähdetään kavereitten kanssa Italiaan. Se on sitten seuraava koetinkivi. Mutta kun Suomessa olen katsonut nämä kaikki ruuat, niin eiköhän se sielläkin onnistu, Knuutila sanoo.

Suosittelemme sinulle