Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Opiskelijoiden mielenterveys rakoilee hankalan taloustilanteen vuoksi

Noin 20 prosenttia korkeakouluopiskelijoista käyttää mielenterveyspalveluita jossain vaiheessa opintojaan. YTHS:n tutkimuksen mukaan taloudelliseen epävarmuuteen liittyvä ahdistuneisuus on kasvussa.

Nuori poika kädet kasvoilla.
Kuva: Eila Haikarainen / Yle
Klaudia Käkelä
Avaa Yle-sovelluksessa

Entistä useampi opiskelija kärsii tiukasta taloustilanteesta henkisesti. YTHS:n vastaanotolla mielenterveysasioitaan purkavat opiskelijat puhuvat myös taloudellisten ongelmien aiheuttamista paineista.

YTHS:n toteuttamasta korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksesta selviää, että opiskelijoiden ahdistuneisuus ja taloudelliset huolet ovat lisääntyneet.

Vuoden 2000 tutkimuksessa lähes yhdeksän prosenttia asiakkaista oli epävarmoja, riittävätkö heidän rahansa elämiseen. Vuonna 2012 luku oli kasvanut 12 prosenttiin. Vuoden 2012 tutkimus kattoi 10 000 opiskelijaa.

Masennus voi puolestaan jopa estää opintoihin osallistumisen.

Pauli Tossavainen

YTHS:n mielenterveystyön johtava ylilääkäri Pauli Tossavainen olettaa, että luku on uusimmassa, vasta käsittelyvaiheessa olevassa tutkimuksessa ehkä noussut entisestään.

– 38,5 prosenttia opiskelijoista kertoi, että asumismenot veivät vuonna 2000 yli puolet käytettävissä olevista kuukausituloista. Vuonna 2012 vastaava luku oli jo 48,8 eli melkein puolet vastaajista, Tossavainen kertoo.

Työelämän haasteet tuntuvat musertavilta

Opiskelijoiden taloustilanne uhkaa tiukentua entisestään. Hallitus tavoittelee opintotuen leikkauksia ja lainaosuuden kasvattamista. Huonossa taloustilanteessa lainan takaisin maksaminen voi ahdistaa.

YTHS:n vastaanotoilla opiskelijat kertovat muun muassa, että töitä on hankala saada ja kesälle joudutaan hakemaan toimeentulotukea. Myös harjoittelupaikoista pitää kilpailla entistä enemmän.

– Taloudelliset ongelmat eivät suoraan aiheuta psyykkisiä ongelmia. Elämänhallintaan liittyvät haasteet voivat kuitenkin laukaista esimerkiksi mielessä piilevän masennuksen. Masennus voi puolestaan jopa estää opintoihin osallistumisen, Tossavainen kertoo.

Mielenterveysongelmat tulevat opiskelun tielle

Noin 20 prosenttia opiskelijoista käyttää opintojensa aikana jonkinlaisia mielenterveyspalveluita. Mielenterveysongelmat ovat yleisimpiä opiskelijoiden terveysongelmista ja haittaavat myös eniten itse opiskelua.

– Näköalattomuus ammatillisissa pyrkimyksissä sekä kilpailun kiristyminen ovat omiaan masentamaan kenet tahansa, Tossavainen huomauttaa.

YTHS:n tutkimuksen mukaan myös vanhempien antama taloudellinen tuki on vähentynyt vuosien aikana. Se kertoo Tossavaisen mukaan kenties siitä, että vanhempien mahdollisuudet auttaa lapsiaan taloudellisesti ovat huonontuneet.

Suosittelemme