Hyppää sisältöön

Kymmenen kiloa Rioon pudottanut urheilija potki oven auki iranilaisnaisille

Suvi Mikkosen sarjassa otellut taekwondoin Kimia Alizadeh Zenoorin kirjoitti iranilaista olympiahistoriaa saavuttamalla maalleen ensimmäisen naisten olympiamitalin kaikki lajit huomioiden.

Sinisessa otteleva Kimia Alizadeh Zenoorin teki Iranille olympiahistoriaa kaataessaan Ruotsin Nikita Glasnovicin naisten 57-kiloisten pronssiotteluss Riossa.
Sinisessa otteleva Kimia Alizadeh Zenoorin teki Iranille olympiahistoriaa kaataessaan Ruotsin Nikita Glasnovicin taekwondon naisten 57-kiloisten pronssiottelussa Riossa. Kuva: EPA
Timo Uusitalo

Vasta 18-vuotias iranilainen, maailmanlistan 21:s Kimia Alizadeh Zenoorin voitti Riossa kolme ottelua neljästä ja hävisi vain hopeaa saavuttaneelle, Espanjan Eva Calvo Gomezille pistein 7-8. Pronssiottelussa kaatui Suvi Mikkosen kaataja, Ruotsin tuore EM-hopeamitalisti Nikita Glasnovic pistein 5-1.  

- Olen iloinen erityisesti iranilaistyttöjen puolesta. Kun tulin Rioon, olin kovin stressaantunut mutta halusin silti rikkoa "kotelon" lukon, auttaa muita naisurheilijoita ja luoda heidän unelmiensa eteen lisää itseluottamusta. 

Alizadeh Zenoorin kyynelehti avoimesti tajuttuaan millaiseen saavutukseen hän ylsi Riossa. Pronssimitali mullisti nuoren urheilijan elämän ja sosiaalisen tilanteen kertaheitolla. Hänestä tuli hetkessä roolimalli muille tytöille.

- Toivottavasti olen hyvä edustaja ja hyvä ihminen, joita ihmiset voivat seurata tyytyväisinä, peräti kymmenen kiloa Rion turnausta varten painoaan pudottanut, 185-senttinen yllätyssankari toteaa.  

Alizadeh Zenoorin
Alizadeh Zenoorin Kuva: EPA

Iranissa keneltäkään ei ole jäänyt huomaamatta, mitä Alizadeh Zenoorin teki olympialaisissa. Maan media on nyt pullollaan uuden sankarittaren kuvia. Muun muassa Alizadeh Zenoorin jättikuva on asetettu Teheranin keskeiselle ylikulkusillalle. Kun taekwondo-komeetta saapuu kotimaahan, on edessä vaikka millaisia juhlallisuuksia.   

Taekwondo on Iranissa iso ja seurattu urheilulaji. Riossa mitalitoiveet lepäsivät ennakkoon miesten varassa. Farzan “The Tsunami” Ashourzadeh Fallah, turnauksen ykkössijoitettu kapsahti heti avauskierroksella miesten 58-kiloisissa, Mahdi “The Terminator” Khobabakhshi , niin ikään ykkösrankattu ottelija taipui toisessa ottelussa miesten 80 kilon sarjassa ja samoin kävi Sajjad Mardanille, Rion kakkossijoitetulle +80-kiloisissa.

Alizadeh Zenoorin taiteilee arkielämässä opintojen ja taekwondon kanssa sopuisasti sekä nauttii vaelluksesta ja kiipeilystä. Hän suunnittelee valmistuvansa tulevaisuudessa fysioterapeutuksi ja opettavansa lajitietoa jossain vaiheessa nuorille. Tokiossa 2020 hän on vasta 22-vuotias ja valmis kirkastamaan olympiamitalin värin.

Suosittelemme sinulle