Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Inarin arkeologisilla kaivauksilla mukana myös vapaaehtoisia – harvinaista Suomessa

Inarissa järjestettiin tänä syksynä arkeologiset kaivaukset, joissa vapaaehtoiset maksoivat pienen summan osallistumisestaan. Rahasumman tarkoituksena on kattaa osittain kaivausten kulut. Arkeologi Oula Seitsonen Helsingin yliopistosta kertoo, että Suomessa vapaaehtoisten osallistuminen kaivauksille on harvinaista.

Roggamat Anáris.
Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle Sápmi
Inger-Elle Suoninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänä syksynä Inarin kirkonkylän läheisyydessä on kaivettu toisen maailmansodanaikaisen saksalaisen sairaalan jäänteitä.

Helssega Universitehta dutki ja arkeologa Oula Seitsonen.
Helsingin yliopiston tutkija ja arkeologi Oula Seitsonen. Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle Sápmi

Inarissa järjestettiin julkinen kaivaus joka kesti viikon. Kaivauksiin osallistui kymmenen vapaaehtoista. Inarin kaivauksille osallistuneiden vapaaehtoisten piti maksaa pieni osallistumismaksu, joka kattoi osittain kaivausten kulut.

Helsingin yliopiston tutkija ja arkeologi Oula Seitsonen kertoo, että Suomessa on harvinaista, että vapaaehtoiset pääsevät osallistumaan kaivauksille.

– Ulkomailla se on tavanomaisempaa, että vapaaehtoiset maksavat osallistumisestaan kaivauksiin. Suomessa se on harvinaisempaa, kertoo Seitsonen.

Pääsee osallistumaan arkeologiseen työhön

Maiju Kolehmainen Helsingistä on yksi niistä kymmenestä vapaaehtoisesta, jotka ovat päässeet Inariin kaivamaan.

Helssetlaš Maiju Kolehmainen.
Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle Sápmi

–Tultiin puolisoni kanssa. Olen kiinnostunut historiasta ja Lapista ja luonnosta, ja halunnut aina kokeilla jotain tämmöistä. On kiva nähdä, mitä arkeologit tekevät työkseen, kertoo Kolehmainen.

Inarin kaivauksilta tehtiin enemmän löydöksiä kuin mitä tutkijat olivat odottaneet. Kaivajat löysivät mahdollisesti varaston, minkä takia yhdestä paikasta tehtiin niin paljon löydöksiä.

– Sitä on ämpärikaupalla varsinki posliinia ja erilaisia pieniä sairaalatoimintaan liittyviä löytöjä; ruiskuja, lämpömittarin paloja ja lääkepurkkien palasia ja vastaavia, kertoo Seitsonen.

Suosittelemme