Hyppää sisältöön

Unohtuiko katsastus? Poliisi huomaa kömmähdyksesi helposti

Suomen teillä kurvailee tälläkin hetkellä suuri määrä katsastamattomia autoja. Usein katsastus on yksinkertaisesti unohtunut. Poliisin seuloo liikenteestä entistä tehokkaammin autoilijat, joilta velvollisuus on jäänyt hoitamatta.

Katsastusmies tutkii auton pohjaa
Kuva: Heikki Rönty / Yle
Mikko Tuomikoski

Liikenteessä liikkuu kymmeniä tuhansia katsastamattomia autoja. Monelle autoilijalle auton katsastamattomuus valkenee vasta, kun poliisi pysäyttää tien päällä.

Katsastamattomuuden syynä onkin usein se, että auton omistaja on yksinkertaisesti unohtanut viedä autonsa tarkastettavaksi. Tämä on pantu merkille myös katsastusasemilla.

– Tämä on meille päivittäinen asia, näkyy meillä aamusta iltaan, huokaisee katsastusaseman esimies, lahtelainen Janne Pirttikoski A-katsastuksesta.

– Kyllä näitä löytyy. Näppituntumalla sanoisin, että jopa joka kymmenes auto tulee katsastukseen myöhässä, arvioi myynti- ja markkinointijohtaja Esa Tuovola K1-katsastajista.

Tuovolan mukaan katsastuksen unohtumisesta ei voi syyttää sitä, että katsastusajankohta ei enää käy ilmi rekisteritunnuksen viimeisestä numerosta.

– Näitä on aina ollut ja tulee olemaan, vakuuttaa Tuovola.

Myöhästyminen ei ole rikos

Katsastuksesta myöhästyminen ei ole kiellettyä, kunhan asiasta huolehtii mahdollisimman pian, eikä muuten aja autolla, jota ei ole katsastettu.Osa autoilijoista ajaa säännöllisesti myöhässä katsastukseen.

Tämä on meille päivittäinen asia.

Janne Pirttikoski

– Tällaisia ovat muun muassa henkilöt, jotka ovat matkoilla, ja sen aikana kotona olevan auton katsastusaika umpeutuu, sekä esimerkiksi harrasteautojen omistajat, muistuttaa osastopäällikkö Toni Pallaspuro Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Suomessa ei ole tilastoitu sitä, kuinka paljon katsastamattomia autoja liikenteessä on, mutta valvontatulosten perusteella voidaan päätellä, että niitä on vajaan kahden prosentin verran.

– Suomessa on tällä hetkellä noin 2,7 miljoonaa liikennekäytössä olevaa autoa, eli näistä on katsastamattomia arviolta noin 50 000, laskee Pallaspuro.

Katsastamattomat on kirjava joukko

Poliisin mielestä määrä ei ole vielä huolestuttava, sillä katsastamattomien autojen joukkoon mahtuu monenlaisia tapauksia.

– Niissä on esimerkiksi käyttämättömiä autoja ja uudehkoja autoja, joista ensimmäinen katsastus on vahingossa unohtunut. Varsinaiset

Teknisistä vioista johtuvat onnettomuudet ovat vain promilleluokkaa.

Toni Pallaspuro

ongelmatapaukset ovat usein sitten niin moniongelmaisia, että katsastuksen myöhästyminen ei ole merkittävin asia, pohtii poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

Myös Trafin Pallaspuro on sitä mieltä, että katsastamattomuus on ongelma, mutta katsastuksiin meno myöhässä ei.

– Tämän perusteella ei voida vetää johtopäätöksiä siitä, ovatko nämä autot riski liikenneturvallisuudelle. Teknisistä vioista johtuvat onnettomuudet ovat vain promilleluokkaa kaikista onnettomuuksista.

Tekninen valvonta karsii armotta vilunkiveijarit

Tulevaisuudessa liikenteessä tulee olemaan entistä vähemmän katsastamattomia autoja, sillä poliisiautoihin nykyään asennettava rekisterikilpien lukulaite paljastavat tehokkaasti ne autoilijat, joiden asiat eivät ole kunnossa.

– Lukulaitteen avulla saamme nopeasti selville monia tietoja, kuten esimerkiksi sen, onko auto varastettu, onko se katsastamaton, onko ajoneuvovero maksettu ja onko autoon liittyvillä henkilöillä etsintäkuulutuksia, luettelee poliisitarkastaja HeikkiIhalainen.

Rekisterikilpien lukulaitteen avulla saamme nopeasti selville monia tietoja.

Heikki Ihalainen

Kenttäkäytössä olevia poliisiautoja on tällä hetkellä noin 700 ja lukulaite löytyy noin 300 autosta. Lukulaitteella varustettujen poliisiautojen määrä kasvaa koko ajan.

– Kun lasketaan jälkiasennukset ja uudet ajoneuvot, joihin lukulaite asennetaan ennen käyttöönottoa, puhutaan noin 100 ajoneuvon vuositahdista, eli laite löytyy kaikista kenttäajoneuvoista neljän vuoden sisällä, arvioi Ihalainen.

Hän painottaa, ettei katsastamattomalla autolla kannata lähteä liikenteeseen.

– Mikäli ratin takana on auton omistaja, on luvassa sakkolappu, muussa tapauksessa rikesakko. Rekisterikilvet otetaan pois, eli matkanteko jää sitten siihen.

Suosittelemme sinulle