Hyppää sisältöön

Purskutteletko suusi aamuisin suuvedellä? Hammaslääkäri: Ei kannata

Pitkäaikaisesta markettisuuvesien käytöstä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ylihammaslääkäri suosittelee korkeintaan klooriheksidiini-suuveden käyttöä, mutta sitäkin vain väliaikaisesti.

Kuva: Yle Keski-Suomi / Niina Ryyppö

Ensin hampaiden harjaus, sitten purskuttelu suuvedellä. Kuulostaako tutulta? Kannattaa ehkä miettiä rutiinit uusiksi.

Ylihammaslääkärin mukaan vain klooriheksidiiniä sisältävästä suuvedestä on hyötyä, mutta siitäkin vain lyhytaikaisesti sen jälkeen, kun suussa on tehty kirurgisia toimenpiteitä. Klooriheksidiini värjää hampaita, mutta värjäymät pystytään poistamaan tai ne häviävät vähitellen hammaspesujen yhteydessä.

Sen sijaan kauppojen hyllyillä notkuvista perussuuvesistä ei ammattilaisen mielestä ole hyötyä.

– Haittaa saattaa olla sikäli, että pitkäaikaisessa käytössä ne muuttavat suun limakalvon bakteeriflooraa siten, että hyödylliset bakteerit taantuvat ja haitalliset saattavat nostaa päätään, kertoo suu- ja leukakirurgian ylihammaslääkäri Jussi Federolf Kymenlaakson keskussairaalasta.

Suuvedet saattavat myös sisältää alkoholia, joka ei tee hyvää suun limakalvoille.

Purskuttelua vedet silmissä

Puolen minuutin suuvedellä purskuttelu nostaa helposti jopa vedet silmiin. Onpa tehokasta ainetta, vai onko?

Ehkä se psyykkisesti tuntuu tehokkaammalta, jos vedet nousevat silmiin.

Jussi Federolf

– Ehkä se psyykkisesti tuntuu tehokkaammalta, jos vedet nousevat silmiin. En ainakaan tiedä, että sillä olisi vaikutusta itse aineen tehoon, toppuuttelee ylihammaslääkäri Jussi Federolf.

Millainen suuvesi sitten kannattaisi ostaa?

– Minä en käyttäisi suuvettä ollenkaan, sanoo Federolf.

Hampaat pysyvät hänen mukaansa kunnossa, kun niitä puhdistaa ja harjaa riittävän pitkään, käyttää fluorihammastahnaa ja käy säännöllisesti hammaskontrollissa, jossa tarkistetaan hampaiden ja niiden tukikudosten tila.

– Terve suu ei suuvettä tarvitse, Jussi Federolf kiteyttää.

Kenellä on terve suu?

Toinen asia on sitten se, kenen suu on täysin terve.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry:n asettaman työryhmän mukaan hampaan kiinnistyskudosten tulehdus eli parodontiitti on merkittävä kansantauti. Parodontiittia esiintyy 64 prosentilla suomalaisista.

Parodontiitin oireita ovat muun muassa ienverenvuoto, ikenen punoitus ja turvotus sekä hampaiden liikkuminen.

Työryhmän Käypä hoito -suosituksessa (siirryt toiseen palveluun) sanotaan, että antiseptisia suuvesiä voidaan käyttää mekaanisen puhdistuksen lisäksi ehkäisemään bakteeripeitteiden muodostumista.

"Suun päivittäinen huuhtelu suuvedellä, joka sisältää eteerisiä öljyjä B, delmopinolia, setyylipyridiinikloridia tai antimikrobisesti tehokkaita fluoriyhdisteitä, ehkäisee bakteeripeitteiden muodostumista hampaiden pinnoille ja ientulehdusta."

Kuluttajan on siis syytä olla tarkkana, mitä suuvesipullon kyljessä lukee.

Tekstiä on täsmennetty 25.8.2016 kello 15:56. Tekstiin on lisätty tietoa parodontiitista ja sen Käypä hoito -suosituksesta.

Suosittelemme sinulle