Hyppää sisältöön

Suomessa käynnistyy radikalisoituneita auttava Exit-projekti

Projektin tavoittena on ehkäistä ajautumista väkivaltaiseen ääriajatteluun ja -toimintaan, sekä auttaa niitä henkilöitä jotka jo ovat näissä piireissä irtautumaan niistä ja tulemaan osaksi yhteiskuntaa.

Esa Holappa Kuva: Marcus Rosenlund / Yle

Suomen ensimmäinen ns. Exit-projekti Radinet käynnistyy toden teolla tänä syksynä. Radinetin tavoitteena on auttaa poliittisesti tai uskonnollisesti radikalisoituneita henkilöitä jotka haluavat irti väkivaltaisesta ääritoiminnasta ja -ajattelusta. Uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen ex-johtaja Esa Holappa toimii Radinetin kokemusasiantuntijana.

Radinet on valtakunnallinen projekti jonka toteutuksesta vastaa kansalaisjärjestö Vuolle Setlementti ja rahoituksesta Raha-automaattiyhdistys. Projektia on käynnistelty tammikuusta saakka yhteistyössä sisäministeriön ja useiden väkivallan vastaista työtä tekevien järjestöjen kanssa.

Jo kymmenkunta asiakasta

Varsinaisen asiakastyökokeilun oli tarkoitus käynnystyä tänä syksynä, mutta projektipäällikkö Kati Kaarlejärvi kertoo, että Radinetille on kertynyt jo kymmenkunta asiakaskontaktia, vaikka kevät menikin pääasiassa projektia suunnitellessa. Suurin osa asiakkaista ovat riskiryhmässä olevia henkilöitä, mutta muutama asiakas on jo ajautunut syvemmälle ääriliikkeisiin ja tarvitsevat apua irtautumiseen.

Radinetin tavoitteena on ehkäistä asiakkaidensa ajautumisen väkivaltaiseen ääriajatteluun ja -toimintaan, sekä auttaa niitä henkilöitä jotka jo ovat näissä piireissä irtautumaan niistä ja tulemaan osaksi yhteiskuntaa. Radinetin Exit-malli perustuu vapaaehtoisuudelle, luottamuksellisuudelle ja yhteistyölle mm. eri uskonnolisten yhteisöjen kanssa.

Ex-natsi kokemusasiantuntijana

Projektissa työskentelee kaksi kokopäiväistä työntekijää Helsingissä ja Oulussa, sekä kokemusasiantuntijana kansallissosialistisen Suomen Vastarintaliikkeen perustaja ja entinen johtaja Esa Holappa, joka nykyisin tuomitsee uusnatsismin.

Projektin tukena toimii projektiryhmä, jossa ovat edustettuina Setlementtiliitto, HelsinkiMissio ja Kirkon Ulkomaanapu. 

Ensiaskeleet 2012

Ensiaskeleet Radinetprojektia kohti otettiin 2012, jolloin sisäministeriö aloitti ensimmäisen sisäisen turvallisuuden ohjelman, tavoitteenaan ennaltaehkäistä väkivaltaista ekstremismiä.  Siinä yhteydessä käynnistettiin myös useita yhteistyöryhmiä ympäri Suomea.

Alkuvuosina keskityttiin pääasiassa yksinäisiin toimijoihin, sillä vain muutamia vuosia aiemmin Suomi oli kokenut ensimmäiset koulusurmat Jokelassa ja Kauhajoella. Mutta vuosina 2014-2015 kohdattiin aivan uusi haaste, vierastaistelijat. Kymmenittäin Suomessa asuvia henkilöitä matkusti Syyriaan osallistuakseen taisteluihin siellä.

Kansallinen asiantuntijaverkosto tuli siihen lopputulokseen että maassamme tarvittiin uusia toiminta- ja yhteistyömuotoja. Keväällä 2015 oululainen Vuolle Setlementti valittiin toteuttamaan projektia.

Radinet on osa Euroopan komission ylläpitämää Radicalisation Awareness Network -verkoston Exit-työryhmää.

Marko Hietikko
Spotlight

Suosittelemme sinulle