Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Nuorisoasuntoliitto arvioi uudelleen yhteistyönsä Nuorisosäätiön kanssa

Merkittävä nuorisoasuntojen rakennuttaja Nuorisoasuntoliitto käsittelee torstaina liittohallituksessa Ylen tänään julkistamia tietoja Nuorisosäätiön toiminnasta. Ylen paljastukset voivat kaataa suunnitteilla olevan jättimäisen osakekaupan, jossa liitto myisi nuorisoasuntojaan Nuorisosäätiölle.

Nuorisoasuntoliiton rakenteilla oleva nuortentalo Helsingin Jätkäsaaressa.
Kuva: Yle
Jarno Liski
Avaa Yle-sovelluksessa

Nuorisoasuntoliiton puheenjohtaja Tuomas Nurmela kertoo, että torstaina kokoontuva liittohallitus käsittelee Ylen uutisoimia tietoja Nuorisosäätiön toiminnasta. Hänen mukaansa uusilla tiedoilla voi olla vaikutusta esimerkiksi suunniteltuun osakekauppaan, jossa liitto on suunnitellut myyvänsä osake-enemmistön Alkuasunnot Oy:stä Nuorisosäätiölle.

Kauppoja on suunniteltu Nuorisosäätiön aloitteesta, mutta mitään sitovia sopimuksia siitä ei ole tehty, Nurmela kertoo.

– Näissä uutisissa on asioita, jotka eivät ole olleet Nuorisoasuntoliiton tiedossa aikaisemmin. Tulemme keskustelemaan hallinnossamme siitä, että millä tavalla jatkossa suhtaudumme Nuorisosäätiön kanssa tehtävään yhteistyöhön, sanoo Nurmela ja korostaa, ettei hän ole vielä ehtinyt kuulla Nuorisosäätiön kantaa Ylen tietoihin.

Suunnitellussa osakekaupassa Nuorisoasuntoliiton omistama nuorisoasuntoja vuokraava yhtiö Alkuasunnot siirtyisi Nuorisosäätiön määräysvaltaan 51 prosentin omistuksella. Alkuasunnot omistaa noin 1500 asuntoa, joista se saa vuokratuloja lähes 10 miljoonaa euroa vuodessa. Kauppa olisi merkittävä kasvuharppaus Nuorisosäätiölle, jolla on tällä hetkellä noin 3300 asuntoa.

Alkuasunnot sai asuntokohteisiinsa viime vuonna Raha-automaattiyhdistyksen investointitukia noin 1,7 miljoonaa euroa.

– Rahoittaja eli Raha-automaattiyhdistys on toivonut, että kaksi merkittävää nuorisoasuntojen rakennuttajaa, eli Nuorisoasuntoliitto ja Nuorisosäätiö, lisäisivät yhteistyötään. Tämä osakekauppa on vain yksi osa niitä keskusteluja, Nurmela sanoo.

Nuorisoasuntoliitto ja Nuorisosäätiö suunnittelevat esimerkiksi yhteistä verkkopalvelua, josta nuoret voisivat jättää vuokrahakemuksen molempien asuntoihin yhdellä kertaa. Nuorisosäätiön toimitusjohtaja ja Asiamies Aki Haaro on kuvannut yhteistyötä “nuorisoasumisen valtakunnallisen brändin” luomiseksi.

Nuorisoasuntoliiton Nurmela on varovainen arvioissaan siitä, haluaako Nuorisoasuntoliitto enää osaksi tätä brändiä. Liittohallituksen torstaisen kokouksen jälkeen asiaa puidaan liiton 31 jäsenjärjestön kenttäväelle tarkoitetussa keskustelutilaisuudessa syyskuun 8. päivänä.

– Siellä meillä on mahdollisuus käydä laajemmalla porukalla asiaa läpi. Nuorten kohtuuhintaiset asunnot ovat meille se pääasia. Siitä näkökulmasta tulemme tätä arvioimaan – tietysti vakavalla mielellä, koska yhteiskunnan rahoista on kyse, Nurmela sanoo.

Suosittelemme sinulle