Hyppää sisältöön

Katso tästä video tuhoutuneesta Amatricesta - asukkailla edessään kylmä yö taivasalla

Katso tästä lennokkikameralla kuvattu video yhdestä maanjäristyksen pahimmin tuhonneista kaupungeista, Amatricesta. 6 magnitudin järistys raunioitti kaupungin, joka viime vuonna äänestettiin yhdeksi Italian kauneimmista.

Erja Tuomaala

Maanjäristyksestä selviytyneillä on edessään viileä yö taivasalla. Pelkästään Amatricessa arviolta 8000 ihmistä onmenettänyt kotinsa. Kaupunkiin on perustettu tilapäinen telttakylä, jossa on tilaa noin 100 asukkaalle. Ihmiset yöpyvät teltoissa tai sukulaistensa luona.

Pelastustöitä jatketaan kolmen vuorokauden ajan

Eloonjääneitä kaivetaan raunioista virallisesti kolmen vuorokauden ajan. Italian terveysministeri Beatrice Lorenzin sanoi, että uhrien joukossaon useita lapsia. Terveysministerin mukaan onnettomuusalueella ei ole toistaiseksi välitöntä pulaa verenluovuttajista. Hän sanoi, että "valitettavaa kyllä, italialaiset ovat tottuneet tähän ilmiöön". Ministeri Lorenzin viittasi tällä ilmeisesti ainakin L´Aquilan tuhoisaan, 300 ihmisen hengen vaatineeseen järistykseen vuonna 2009.

Pääministeri Matteo Renzi sanoi, että valtaosa uhreista on Amatricen asukkaita. 34 ihmistä kuoli läheisessä Le Marchen kaupungissa. Pääministerin mukaan vainajien tunnistaminen on haastava tehtävä.

Myös Vatikaanista pelastusryhmä

Paavi Franciscus on johtanut rukouksia järistyksessä kuolleiden muistoksi ja loukkaantuneiden avuksi. Vatikaanista on lähetetty kuuden hengen pelastusryhmä Amatriceen. Ryhmässä on palomiehiä. Pelastustöissä käytetään apuna rauniokoiria ja pieniä raivaustraktoreita.

Suosittelemme sinulle