Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Luonnonkosmetiikan paremmuus on allergisen kannalta täysin höpöhöpöä"

Oletko allerginen jollekin kosmetiikalle tai yliherkkä tuoksuille? Käytätkö luonnonkosmetiikkaa helpottaaksesi elämääsi? Turhaan rajoitat saippua- ja deodoranttivalintasi luonnontuotteisiin, sillä mikä tahansa kosmetiikka voi allergisoida.

Puuterirasia ja meikkisivellin.
Kuva: Glowimages
Santtu Natri
Avaa Yle-sovelluksessa

Luonnonkosmetiikan kysyntä on kasvanut jo vuosia osana maailmanlaajuista terveystrendiä. Toiset jättävät synteettiset tuotteet ahdistuttuaan ympäristön kemikaalikuormasta. Moni yliherkkä tekee sen löytääkseen vähemmän allergisoivia tuotteita luonnonkosmetiikasta, sillä joka kymmenes suomalainen kärsii kosmetiikka-allergiasta.

– Täysin höpöhöpöä on luulo siitä, että luonnontuotteet olisivat herkistymisen suhteen parempia. Synteettinen voi tässä mielessä olla jopa parempikin, sillä sen koostumus on usein tasalaatuisempi ja ainesosat tarkasti tiedossa, eikä se sisällä luonnosta tulleita epäpuhtauksia, joita voi olla esimerkiksi kasviuutteissa, ylitarkastaja Jarkko Loikkanen Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes) sanoo.

– Mutta allergisten reaktioiden suhteen mitään paremmuusjärjestystä ei ole. Herkistyminen on yksilöllistä ja mahdolliset reaktiot riippuvat täysin henkilöstä, Loikkanen jatkaa.

Niin keinotekoisiin kuin luonnosta peräisin oleviin kemikaaleihin perustuvissa kosmetiikkatuotteissa yleinen turvallisuus on myös asiantuntijoiden silmissä keskenään samalla tasolla, koska EU:n kosmetiikkalainsäädännön turvallisuusvaatimukset ovat niille yhteiset.

Tuoksuyliherkkä ihminen voi saada hyvinkin voimakkaita oireita, kuten päänsärkyä ja pahoinvointia oleiltuaan hajuveden tuoksun tai hien hajun ympäröimänä. Hänenkään helpotus ei löydy synteettisiä tuoksuja välttelemällä. Ei tuoksuyliherkkä siedä voimakkaan tuoksuisia eteerisiä öljyjä sen paremmin kuin muitakaan, kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen Allergia- ja astmaliitosta muistuttaa.

Tukesin Loikkanen huomauttaa, että tuotevalinnoilla voi toki vähentää herkistymisriskiä valitsemalla hajusteettomia tuotteita.

Kemikaalikriitikoiden silmissä kosmetiikan turvallisuus on aina arveluttavaa valmistustavasta riippumatta.

Suosittelemme