Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Video: Tältä kuulostaa trance sinfoniaorkesterin soittamana – Lisäkonsertti streamina Ylellä

Helsingin Juhlaviikkojen Classical Trancelations -konsertti myytiin keväällä loppuun ennätyksellisessä varttitunnissa. Myös lisäkonsertin liput vietiin käsistä. Club Unityn ja DJ Orkidean huippusuositussa konseptissa Helsingin kaupunginorkesteri soittaa tunnettuja konemusiikkihittejä. Yle näyttää lisäkonsertin suorana verkossa perjantaina 26. elokuuta klo 22.20.

Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Huippusuosion saavuttanut, kahteen kertaan loppuunmyyty Classical Trancelations on satojen ihmisten yhteistyön tulos. Esittelemme joukosta neljä avainhenkilöä.

DJ Orkidea, Tapio Hakanen, Classical Trancelations
DJ Orkidea eli Tapio Hakanen ja Club Unity yllättyivät Classical Trancelationsin huippusuosiosta. Kuva: Jouni Immonen / Yle

DJ Orkidea eli Tapio Hakanen

Idean takana on Club Unity ja DJ Orkidea. Hänen mielestään

– Oli ihan huikea yllätys, että konsertti myytiin vartissa loppuun. Se että myös toinen konsertti myytiin loppuun on merkki siitä, että ihmisiä kiinnostaa.

Classical Trancelations tarjoaa mahdollisuuden irrotella ja tanssia mukana.

– Tsekattiin talolta, että jos 1600 ihmistä päättää nousta ja tanssia, niin talon pitäisi se kuitenkin kestää.

Lowland, Petri Alanko, Classical Trancelations
Petri Alanko sovitti tranceklassikoita aikanaan pianolle. Nyt sovitukset kasvoivat sinfonisiin mittoihin. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Lowland eli Petri Alanko

Lowland sovitti tranceklassikoita vuosia sitten pianolle ja julkaisi sovituksistaan kaksi levyä.

– Siisteintä oli se, että joidenkin biisien ydinajatus perustui neljään tahtiin – Että mitä kaikkea sen neljän tahdin ympärille keksii.

Nyt sämplet ovat muuttuneet sinfoniaorkesterin partituuriksi muusikko-säveltäjä Pessi Levannon käsissä.

– Siitä tuli valtava pallero, joka lähti pyörimään omaa vauhtiaan tähän konserttiin. Aikanaan se oli melkoista puurtamista ja puskemista, koska siinä putosi aika tyhjän päälle, sillä jos kauniisti sanotaan, niin biisit ovat monimutkaisimmillaankin minimalistisia.

Pessi Levanto, Classical Trancelations
Pessi Levannon tehtävä oli sovittaa sisältöä yksinkertaisten melodisten aiheiden ympärille – ilman konemusiikista tuttua komppia. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Pessi Levanto

Sovitukset ovat suurelta osin akustisia, ja konemusiikista tuttu biitti on sinfoniaorkesterin lyömäsoittajien vastuulla, jos sitä ylipäänsä on jätetty mukaan.

– Jos trancekappaleesta otetaan biitti pois, niin jäljelle jäävä materiaali saattaa olla aika vähäistä. Haastavaa oli saada siitä mielenkiintoista ja orkestraatiomielessä monisyistä niin, että kappaleiden ystävät tuntevat ne omakseen.

Klaus Mäkelä Classical Trancelations
Klaus Mäkelän mielestä on hyvä törmäyttää eri musiikinlajeja keskenään. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Klaus Mäkelä

Classical Trancelationsin johtaa klassisen maailman kuuma nimi, kapellimestari Klaus Mäkelä. Hänen mukaansa konsertti on oiva tilaisuus esitellä orkesteria uudelle yleisölle.

– Täällä on varmasti paljon sellaista yleisöä, joka ei ikinä ole kuullut Helsingin kaupunginorkesteria. Se on mahtavaa, että he tulevat ehkä toisenkin kerran, jos onnistumme hyvin tässä konsertissa.

Konemusiikki oli ennen Trancelationsia suhteellisen vierasta kapellimestarille.

– Olen toki ollut tietoinen monista näistä kappaleista, mutta en ole niitä varsinaisesti kuunneltu. Tämä konsertti on kuitenkin sopiva törmäytys klassista musiikkia ja jotain aivan erilaista.

Konemusiikin johtaminen on kapellimestarin mukaan erilaista kuin mihin hän on tottunut.

– Usein kun on komppi ja groove, sitä pitää sopivassa suhteessa johtaa ja sopivassa suhteessa antaa grooven viedä.

Yle lähettää Classical Trancelations -konsertin suorana verkossa klo 22.20.

Suosittelemme sinulle