Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Metsästäjä, ota lintujen siivet talteen – näin lintukoiraa treenataan

Ystävällinen ja avulias kultainennoutaja on mainio metsästyskaveri sorsajahdissa. Kultaisennoutajan lajin alkuperäinen tarkoitus on noutaa riistaa ja riistaviettiä halutaan pitää yllä myös muotovaliokokeissa.

Minna Aula
Avaa Yle-sovelluksessa

Syksyinen lintujahti on ollut sateinen. Perämeren rannikolla vesisade äityy rankaksi, mutta kemiläinen Sini-Marika Matala pukee sadehousut, -takin ja punaisen treeniliivin yllensä. Auton takakonttiin hyppää kaksi innokasta kultaistanoutajaa, lauman neljä muuta jäävät kotiin. Pienin tulokas on ollut Suomessa vasta vajaan vuorokauden. Hugo matkusti Barcelonasta lentokoneella Helsingiin ja Matala haki uuden pennun Kemiin ajaen autolla yhteen soittoon 1420 kilometriä.

Sini-Marika Matala lintukoiran treenauvasta variksella.
Kemiläinen Sini-Marika Matala treenaa Ellan kanssa linnunnoutoa merenrannalla. Kuva: Minna Aula / Yle

Merenrannalla touhu on koirille tuttua. Nyt treenataan. Matala on ottanut pakastimesta harjoituslinnun ja damin, eli noutokapulan. Damiin Matala on kiinnittänyt nippusiteillä lintujen siipiä.

Riistavietti halutaan säilyttää

Kultaisellanoutajalla Ellalla riittää intoa. Matala harjoittelee taipumuskokeeseen, jossa testataan, vastaavatko koiran luonne ja käyttöominaisuudet rotumääritelmää. Kultainennoutaja on noutava lintukoira ja soveltuu lintujahtiin erinomaisesti. Matala hankki ensimmäisen kultaisennoutajan parikymppisenä ja kulki tämän kanssa metsällä. Rakkaus ystävällisiin ja palvelualttiisiin noutajiin on kasvanut ja Matala käyttää koiriaan näyttelyssä sekä metsästää niiden kanssa. Muotovalioisen kultaisennoutajan pitää osata noutaa myös riistaa.

Ella rauhoittuu emäntänsä vierelle ja Matala heittää damin merelle.

Lintukoiran treenausma Sini-Marika Matala ja kultainennoutaja Ella.
Metsästyksessäkin yksi koiran tärkeä ominaisuus on paikalla olo. Kuva: Minna Aula / Yle

Koiran katse kulkee pitkin merenpintaa ja kuono haistelee, mutta paikoillaan täytyy olla niin kauan, kunnes lupa noutoon annetaan.

Harjoitusriistaa on joskus vaikea saada

Kun koira vilkaisee omistajaansa Matala huudahtaa nopean käskyn: hae! Hyinen vesi ei tunnu missään vaan koira lähtee nopeasti uimaan suoraan kohti damia. Koiran uintiliikkeet ovat varmoja ja Ella nappaa suuhunsa harjoitusriistan. Nouto on onnistunut, kun dami tuodaan omistajan käteen tai suoraan tämän eteen.

Lintukoiran treenausta.
Muotovalioisen kultaisen noutajan pitää osata noutaa myös riistaa. Sen testaamiseksi järjestetään taipumuskokeita, joita varten Sini-Marika Matala treenaa oman koiransa kanssa. Kuva: Minna Aula / Yle

– Tämä nouto ei onnistunut niin hyvin. Onneksi tällä riittää virtaa, vaikka koko päivän heittelisi, Matala naurahtaa.

Matala aloittaa treenaamaan uuden pennun, Hugon, kanssa noutamista pikkuhiljaa. Pentuja treenataan linnunsiivillä. Harjoituslinnut ja siivet ovat äärimmäisen tärkeitä lintukoiraksi opetteleville.

– Olen pyytänyt metsästäjiä ottamaan talteen lintuja ja erityisesti siipiä. Sorsahan se olisi paras, Matala sanoo ja heilauttaa damin jälleen veteen.

Sini-Marika Matala ja lintukoiran treenausta variksen avulla.
Harjoituksissa ja kokeissa käytetään paljon variksia, joissa on voimakas haju. Kuva: Minna Aula / Yle

Noutajilla harjoitetaan kylmän ja lämpimän riistan noutoa. Lämpimän riistan harjoituksia on hankala järjestää Pohjois-Suomessa, koska sellaisia metsästystiloja ei löydy.

– Pohjanmaalla on tietääkseni joku fasaanitila, joka tarjoaa mahdollisuuden lämpimän riistan treenaamiseen. Etelässä mahdollisuuksia on useampia, kertoo Länsi-Pohjan Noutajakoirayhdistyksen jäsensihteeri Maarit Föhr.

Suosittelemme