Hyppää sisältöön

Asiantuntija Finnairin lentäjän kuvasta: Voi hyvin olla Pohjois-Korean ohjuskokeen jäljet

Finnairin lentokapteeni kuvasi oudon jäljen taivaalla lähellä Kiinaa. Kapteeni epäili, että spiraalimainen kuvio olisi peräisin Pohjois-Korean ohjuskokeesta. Maanpuolustuskorkeakoulun eversti pitää lentäjän teoriaa mahdollisena.

Kiemurteleva savuvana taivaalla.
Finnairin lentokapteeni Panu Mäki kuvasi vanan matkalla Japaniin. Kuva: Panu Mäki
Emmakaisa Jokiniemi,
Liisa Haapanen

Sotatekniikan laitoksen johtaja Pertti Immonen Maanpuolustuskorkeakoulusta pitää mahdollisena, että Finnairin lentäjän tallentama kuva taivaalla kiemurtelevasta vanasta on peräisin Pohjois-Korean ohjuskokeesta.

Immonen ei ole nähnyt Pohjois-Koreasta keskiviikkona ammutun ohjustyypin lentoratakuvaa ohjuksen lähtö- ja kiihdytysvaiheessa. Näin ollen on vaikea arvioida, millaisen muodon ohjuksen pakokaasut taivaalle tekevät.

Immosen mukaan Pohjois-Korean ohjus laukaistiin sukellusveneestä, ja tästä laukaisusta Immonen on nähnyt ainoastaan laukaisukuvia.

– Vaikea sanoa, mitä tälle ohjustyypille tapahtuisi lentoradalla, Immonen kertoo.

Immosen mukaan Pohjois-Koreasta ammuttu ballistinen ohjus voisi kuitenkin jättää Finnairin lentäjän tallentaman kuvassa esiintyvän pakokaasuvirtauksen jälkeensä.

– Voisi ajatella, että ohjuksesta tulee samanlaista jälkeä kuin [lentäjän ottamassa] kuvassa.

Spiraali johtunee ilmavirtauksista

Immonen arvioi, että spiraalin muotoinen vana johtuu mahdollisesti tuuliolosuhteista ja ilmavirtauksista, joita yläilmakehässä on. Hänen mukaansa välillä myös suihkumoottorikoneiden pakokaasut hajoavat taivaalle.

Kuviosta ei voi eversti Immosen mukaan päätellä, milloin ohjus on laukaistu, koska tuuliolosuhteet ja ilmavirtaukset vaikuttavat pakokaasuviivan hajoamiseen.

Matkustajakoneet lentävät noin 10 kilometrissä. Ballistinen ohjus menee Immosen mukaan paljon korkeammalle.

Immonen ei lähde arvioimaan, mikä muu voisi aiheuttaa vastaavanlaisen kuvion taivaalle kuin ohjus.

Suosittelemme sinulle