Hyppää sisältöön

Suomenlahden yli kroolannut uimari valloittaa Gibraltarin: "Viileä vesi koukuttaa"

Lohjalainen avovesiuimari Tuomas Kaario tarttuu uuteen haasteeseen. Kaksi vuotta sitten Suomenlahden yli uinut Kaario aikoo seuraavaksi vallata Gibraltarinsalmen. Espanjan ja Marokon välisen salmen ylitys eroaa monella tavalla Suomenlahdesta.

Avovesiuimari Tuomas Kaario Lohjan Hormajärvellä.
Kuva: Yle
Paula Tiainen

Aurinko paistaa lämpimästi ja Hormajärvi on peilityyni, kun Tuomas Kaario lähtee kauhomaan pienen saaren ympäri uimaoppilaansa kanssa. Ohjeet kaikuvat pitkin järven pintaa: rentouta kädet, ui hitaammin, ui nopeammin, hyvä!

Avovesiuimarille vajaan kilometrin lenkki on vain pikainen pulahdus. Englannin kanaalin ja Suomenlahden uiden ylittänyt Kaario aikoo seuraavaksi kroolata Espanjasta Marokkoon.

– Suomenlahti oli kolme kertaa pidempi, mutta Gibraltar voi olla sääoloiltaan äärimmäisen raju. Se on valtameri ja vesi on tosi paljon suolaisempaa kuin Itämeressä. Suolaisuus vaikuttaa uintitekniikkaan, ja se saattaa rikkoa limakalvoja ja niin edelleen. Lisäksi matka tehdään ryhmäuintina, ja se on minulle täysin uusi asia.

"Viileä vesi läsäyttää endorfiinit pintaan"

Kaario on uinut luonnonvesissä joka toinen päivä vapusta lähtien. Avoveden viehätystä himouimari ei osaa sen kummemmin selittää.

– Mikä houkuttelee juoksemaan maratonin? Viileä vesi, missä minä tykkään uida, on koukuttava. Endorfiinit oikein läsähtävät pintaan. Tykkään uida ylipäätään ja onhan tämä samalla reissaamista, näkee uusia paikkoja ja uusia kulttuureja. Uinti on kuitenkin se pääasia, nautin siitä kauheasti.

Avovesiuinti houkuttelee uusia harrastajia

Palataan takaisin Hormajärvelle, jossa Kaario kehuu oppilastaan vuolaasti uintilenkin jälkeen. Vasta muutaman kuukauden avovesiuintia harrastanut nainen voisi konkarin arvion mukaan uida jo parin kilometrin matkan. Uimaoppilaita olisi tarjolla paljon enemmän kuin mitä osteopaattina työskentelevä Kaario ehtii opastamaan.

– Silloin kun uin kanaalin yli niin Suomessa ei ollut oikeastaan minkäänlaista avovesiuintikulttuuria. Kahdeksassa vuodessa on tapahtunut iso muutos. Meillä on seuroja, yhdistyksiä ja ryhmiä, jotka uivat paljon. Alkaa olla uintiratoja avovesissä, on turvallisuutta mietitty, on vaikka mitä. Se on ihan mahtavaa, Kaario kuvailee lajin suosion kasvua.

Kohti Espanjaa Kaario lähtee tänään tiistaina. Gibraltarinsalmen ylitys on tarkoitus toteuttaa 8. ja 13. päivän välisenä aikana sääoloista riippuen.

Matkaa voi seurata esimerkiksi täältä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle