Hyppää sisältöön

Kööpenhaminassa aukesi Skandinavian ensimmäinen naisten johtama moskeija

Epävirallisesti kahden naisimaamin johtama moskeija aukesi jo helmikuussa. Moskeija haluaa haastaa islamin ja muiden uskontojen patriarkaaliset rakenteet.

Sherin Khankan Kuva: theguardian

Kööpenhaminassa tehtiin perjantaina historiaa, kun Skandinavian ensimmäinen naisten johtama moskeija avasi virallisesti ovensa. Myös Mariam-moskeijan rukouskutsu kaikui naisäänellä.

Naisten johtama Mariam-moskeija on toki harvinaisuus muuallakin kuin Skandinaviassa. Viime vuonna esimerkiksi Los Angelesissa Yhdysvalloissa ovensa avasi naisten moskeija.

Moskeijan ensimmäisen perjantairuokouksen teema oli naiset ja islam modernissa maailmassa. Perjantain rukoushetkiin ovat tervetulleita vain naiset, uskonnostaan riippumatta. Muina aikoina moskeijan ovet ovat auki myös miehille.

Imaamiksi suomalaisen ja syyrialaisen kulttuurin välissä

Moskeijan imaamit, Sherin Khankan (siirryt toiseen palveluun) ja Saliha Marie Fetteh, avasivat Mariam-moskeijan epävirallisesti jo helmikuussa (siirryt toiseen palveluun). Khankan sanoi tuolloin, että moskeija haluaa haastaa uskonnollisten instituuttien patriarkaaliset rakenteet.

– Moskeijat ovat miesten dominoimia patriarkaalisia paikkoja, joissa mies on puhujakorokkeella, mies johtaa rukousta, mies on keskiössä ja vallassa, Khankan sanoi brittilehti Telegraphin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) helmikuussa.

Khankan, jonka äiti on suomalainen ja isä syyrialainen, kertoo brittilehti Guardianin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) kasvaneensa kahden erilaisen uskonnon ja kahden erilaisen kulttuurin välissä.

– Ja sillä on ollut valtava merkitys tämän hankkeen kannalta.

Khankan kertoo kohdanneensa joidenkin sukulaisten ja ystävien vastustaneen ideaa moskeijan avaamisesta ja imaamiksi ryhtymisestä.

– Eivät vanhempani, he ovat olleet tukenani. En puhuisi naisimaameista ilman isääni, joka on aina sanonut minulle, että pystyn mihin vain.

Helsingin Sanomat haastatteli Khankania toukouussa (siirryt toiseen palveluun). Tuolloin Khankan kertoi ettei moskeijan alkutaival ole ollut yksinomaan helppo.

Suosittelemme sinulle