Hyppää sisältöön

Alkavan viikon pääaiheet: Hallitus ja viljelijät puimapuuhissa, rakkaat viholliset kohtaavat Tampereella

Alkavalla viikolla Virolle valitaan presidenttiä pitkän kaavan mukaan ja Äiti Teresasta tulee pyhimys. Kotimaassa hallitus istuu budjettiriiheen ja Suomi kohtaa Ruotsin Ratinan stadionilla.

Nunna koristelee Äiti Teresan kuvaa.
Nunna koristeli Äiti Teresan kuvalla varustettua pöytää Kalkutassa perjantaina. Kuva: Imago / AOP
Tiina Forsberg

Kuubalaiset lentopalloilijat käräjille

Kuubalaislentopalloilijoiden raiskausepäilyn käsittely alkaa maanantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Kuutta pelaajaa vastaan on nostettu syytteet törkeästä raiskauksesta.

Kuuban maajoukkuepelaajien epäillään raiskanneen suomalaisnaisen tamperelaisessa hotellissa heinäkuun alussa. Poliisi ei ole kertonut illan kulusta suojellakseen uhria.

Pääkäsittelyyn on varattu alustavasti kolme päivää.

Virossa valitaan presidenttiä pitkän kaavan mukaan

Virossa alkaa maanantaina presidentinvaalit. Viron omalaatuinen ja monimutkainen vaalitapa suosii puolueiden välisiä sopimuksia ja antaa mahdollisuuden yllätyksille.

Presidentiksi halajaa ainakin kuusi ehdokasta. Maanantaina parlamentin eli riigikogun äänestyksessä heistä on vain kolme poliittisten sopimusten takia.

Virossa presidentti vahvistaa tai hylkää lakeja ja nimittää korkeita virkamiehiä. Rooli on kuitenkin ennen kaikkea seremoniallinen.

Missä viljoja puidaan?

Satokauden toiseksi viimeinen kasvutilannekatsaus julkaistaan tiistaina. ProAgria kertoo silloin missä päin puidaan viljoja, ja kuinka täyteen laarit saadaan talven varalle.

Piispainkokouksessa pohditaan avioliittokäsitystä

Evankelisluterilaisen kirkon piispat kokoontuvat tiistaina ja keskiviikkona kokoukseen Joensuuhun. Kirkolliskokous on pyytänyt piispoilta selontekoa kirkon avioliitto-opetuksesta, koska avioliittolaki muuttuu sukupuolineutraaliksi maaliskuussa 2017.

Jos piispat hyväksyvät kokouksessaan selonteon, se julkaistaan heti. Kirkon virallisesta avioliittokäsityksestä päättää kirkolliskokous, mutta piispojen selonteolle annetaan silti korkea painoarvo.

Hallitus pui budjettia

Hallitus kokoontuu budjettiriiheen Kesärantaan keskiviikkona ja torstaina. Ensi vuoden vuoden budjetin keskeisin asia on työllisyyspaketti. Myös kohutut päivähoitomaksujen korotukset nousevat esiin.

Turvapaikanhakijat esillä

Turvapaikanhakuun liittyviä lakimuutoksia astuu voimaan torstaina. Esimerkiksi valitusaika Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksestä lyhenee, ja aikaisempi lainvoimainen käännyttämispäätös voidaan jatkossa panna täytäntöön, jos henkilö peruuttaa valituksen ja tekee uuden turvapaikkahakemuksen.

Rakkaat viholliset kohtaavat Ratinan stadionilla

Perinteinen kohtaaminen rakkaan naapurin kanssa on tällä kertaa vuorossa Tampereella, kun Suomi ja Ruotsi iskevät lauantaina ja **sunnuntaina **yhteen yleisurheilumaaottelun merkeissä.

Äiti Teresasta pyhimys

Intiassa tekemästään laupeudentyöstä tunnettu nunna Äiti Teresa julistetaan odotetusti pyhimykseksi sunnuntaina 4. syyskuuta eli kuolemansa 19-vuotispäivän aattona.

Nykyisessä Makedoniassa syntynyt Agnese Gonxha Bojaxhiu, nunnanimeltään Teresa, perusti 1950-luvulla pienen nunnajärjestön, joka ryhtyi auttamaan katujen köyhiä Kolkatassa Intiassa. Äiti Teresan aate otti tulta ja laajeni maailmanlaajuiseksi.

Hän sai maallisen palkinnon työstään köyhien hyväksi jo eläessään: hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1979.

Suosittelemme sinulle