Hyppää sisältöön

Analyysi: Antti Rinne tarvitsee puheenjohtajavaalin

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen tavoitteena on pääministerin salkku vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Rinteen asema on edelleen epävarma ja edessä on todennäköisesti puheenjohtajavaali helmikuun puoluekokouksessa.

Riikka Uosukainen Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Riikka Uosukainen

Viikonlopun demariristeilyllä sparrattiin järjestöväkeä kuntavaaleihin, mutta käytävillä demariaktiiveja puhutti myös puheenjohtajan asema.

Rinteen julkisia esiintymisiä on pidetty epävarmoina ja ponnettomina. Vuoden 2015 eduskuntavaaleja käsittelevän tutkimuksen arvio Rinteestä tukee tätä mielikuvaa. Tutkimuksen mukaan muutama puheenjohtaja on ollut puolueensa menestykselle jarruttava tekijä, yksi heistä on Antti Rinne.

Arvostelun kohteeksi joutunut Rinne on sanonut ilmoittavansa marraskuussa, haluaako hän hakea jatkomandaatttia helmikuun puoluekokouksessa. Ilmoitus sitoi haastajat aloilleen ja tarjosi Rinteelle mahdollisuuden seurata syksyn aikana gallupien kehitystä. Nousevat gallupit ovat Rinteen varmin pelastus.

Juuri ennen risteilyä julkaistun Lännen median kyselyn mukaan Rinteen tuki on puolueaktiivien joukossa kohtuullinen, mutta ei vahva. Demariristeilyllä tämä vaikutelma vahvistui.

Yllättävän monet demariaktiivit, myös Rinteen tukijat, haluavat, että talven puoluekokouksessa käydään puheenjohtajavaali.

Risteilyllä Rinne aloitti taistelun paikastaan kosimalla naisäänestäjiä puheilla perhevapaista, feminismistä ja etätöistä.

Rinteen tukijat olettavat, että ykkösnimet, kuten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, eivät lähde haastamaan Rinnettä. Jos vastaehdokkaaksi lähtee "jokin nainen" tai "nuori", puheenjohtajavaali vahvistaisi Rinteen asemaa, toisi tarvittavan voiton ja lopettaisi spekulaatiot.

Antti Lindtman ei ole myöntänyt julkisuudessa halukkuuttaan haastaa Rinne, mutta hänen tiedetään tunnustelleen kannatustaan kentällä. Eero Heinäluoman kasvatiksi kutsutusta Lindtmanista veikattiin jo 2014 Urpilaisen vastaehdokasta. Lindtmanin taustajoukot ovat olleet osittain samat kuin Antti Rinteellä, ammattijärjestöjen nokkamiehet.

Vuoden 2014 vaaleista jääneet jälkimainingit näkyvät paljaimmillaan eduskuntaryhmässä, missä on enemmän Urpilaisen kaatumista surevia edustajia ja Tuomiojan kaltaisia yksinajattelijoita kuin innokkaita Rinteen tukijoita. Jännitteet on pidetty ryhmähuoneen seinien sisällä.

Risteilyllä Rinne aloitti taistelun paikastaan kosimalla naisäänestäjiä puheilla perhevapaista, feminismistä ja etätöistä.

Tulevina kuukausina laajempaa kannatuspohjaa hakevien demarien on arvioitava, kuka on riittävän vahva ja visionäärinen uudistamaan puoluetta ja samalla uskottava pääministeriehdokas 2019. Ratkaisu on sekin, että istuva puheenjohtaja jatkaa, kun vaihtoehtoja ei ole.

Puoluekokousedustajat nimetään syys- ja lokakuun aikana. Rinteen ei uskota lähtevän puoluekokoukseen ehdolle sillä riskillä, että häviää kuten pohjalainen edeltäjänsä.

Suosittelemme sinulle