Hyppää sisältöön

Pappi houkuttelee kansaa kaljalle – "Joskus kirkko voi olla aika ison kynnyksen paikka"

Kirkkoherra Kari Kanala haluaa kohdata ihmisiä siellä missä he ovat ja nostaa samalla seurakuntansa jäsenmäärää. Yksi tie tähän on kokoontuminen oluelle yhdessä seurakuntalaisten kanssa. Töitä riittää, sillä kirkkoon kuuluvien osuus on Kanalan alueella yksi Suomen alimmista.

Yritän pyöriä täällä vähän isä Camillon tapaan, johtamansa Paavalin seurakunnan alueella asuva Kari Kanala virnuilee. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Kari Kanala valittiin vajaa vuosi sitten Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherraksi. Alue on haastava, sillä kirkkoon kuuluu alle 50 prosenttia asukkaista. Kallion seurakunnan ohella luku on Suomen alhaisin.

Mä olen ihminen, mies ja pappi, ja nimenomaan tässä järjestyksessä.

Kari Kanala

Niinpä Kanala on kehitellyt tapahtumia, joilla pyritään madaltamaan kirkon kynnystä. On katsottu jalkapalloa isolta näytöltä, nukuttu päiväunia kirkossa ja vietetty Taiteiden yötä. Kanalan omien saarnavuorojen jälkeen on myös mahdollista mennä oluelle kirkkoherran kanssa.

– Martti Lutherilla oli tapana pitää pöytäpuheita opiskelijoiden ja muiden kaduntallaajien kanssa. Ajattelimme, että jatketaan tätä perinnettä. Mielestäni on tärkeää tehdä matalan kynnyksen juttuja, joihin olisi helppo tulla. Kapakat jos mitkä ovat sellaisia paikkoja, Kanala sanoo.

Ensimmäinen kirkkokaljasessio keräsi yli 30 osanottajaa. Kanalan mukaan tilaisuudessa puhuttiin olutkulttuurista ja siitä, miten kirkko ja olut kuuluvat yhteen. Puhetta riitti myös Lutherista, reformaation merkkivuodesta ja kokoontumisen tärkeydestä.

– Paikat, joihin ihmiset kokoontuvat, ovat tärkeitä. Kirkko voi yhtä lailla olla sellainen, mutta joskus voi olla luontevaa mennä juttelemaan kaljalla istuvien ihmisten kanssa, Kanala sanoo.

Liperit kaulassa kaljalla

Paavalin seurakunnan alueella kirkkoon kuuluvien asukkaiden prosenttiosuus laski keväällä 2015 alle viiteenkymmeneen. Nyt luku on 49,3. Kirkkoherra haluaa luvut nousuun ja näyttää, että kirkolla on merkitystä myös nykyajassa.

– Kirkko tekee paljon työtä, joka on ennaltaehkäisevää, kohtaavaa ja missä säästyy myös yhteiskunnan rahaa esimerkiksi diakonian tasolla. Minä ajattelen, että oluelle meneminen on tietyllä tavalla myös diakoniaa. Palvellaan vähän itseä, mutta ennen kaikkea ollaan kaikkien saatavilla.

IPA-olueiden ystäväksi tunnustautuva Kanala hörppii olutta papin liperit kaulassa.

– Minusta on hyvä tunnustaa väriä. Sellaisina päivinä joina olen töissä, minulla on papin kamppeet päällä. Puhelinta pidän auki vapaapäivinäkin, loma on sitten tietysti erikseen.

Meidän lähtökohta on siunata eikä kirota. Se ei ole ainoastaan ihmisoikeuskysymys, se on myös raamatullinen kysymys.

Kari Kanala

Tähän liittyy ylevämpikin ajatus papin roolista ja roolimallina olemisesta.

– Toivon, että poikani näkisin minut aina samanlaisena, olin sitten seurakunnan edessä tai hänen edessään. Olen ihminen, mies ja pappi, ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Jos se järjestys järkkyy, olen aika onneton. Välillä on käynyt niin, että pappeudesta on tullut liian tärkeä asia.

Iso muutos maaliskuun alussa

Yksi seurakunnan jäsenmäärän kasvua rajoittava tekijä on kirkon suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin. Paavalin seurakuntaan kuuluu Vallilan, Hermannin, Itä-Pasilan, Kumpulan, Vanhankaupungin, Toukolan ja Arabianrannan kaupunginosat sekä osa Kalasatamaa, ja näillä alueilla riittää arvoliberaaleja asukkaita, joille esimerkiksi homoliittojen vastustaminen voi olla kynnyskysymys.

– Ensimmäinen maaliskuuta 2017 on iso kysymys meille. Viimeistään silloin tulee eteen tilanne, vihitäänkö, siunataanko ja saako kirkko tästä asiasta päätöstä aikaiseksi.

Kanalan oma suhtautuminen asiaan on hyväksyvä.

– Meidän lähtökohta on kuitenkin siunata eikä kirota. Elämän monimuotoisuuden ja rakkauden puolesta taisteleminen ovat mielestäni tärkeitä juttuja. Se ei ole ainoastaan ihmisoikeuskysymys, se on myös raamatullinen kysymys. Rakkaus ei ole metritavaraa, se ei ole mitattavissa. Sinne missä sitä on, sitä tulee myös lisää ja toivon, että kirkko voisi olla tällainen paikka.

Kanalan mukaan asiasta päättää periaatteessa kirkolliskokous, mutta käytännössä se tuskin saa asiasta päätöstä aikaiseksi.

– Toivon mukaan sitten piispalta tulee ohjeita. Minä linjaan asian sen mukaan, mitä oma piispani Irja Askola tekee.

Haastattelun jälkeen tuli tieto siitä, että evankelisluterilaisen kirkon piispainkokouksen mukaan kirkollinen vihkiminen ei ulotu samaa sukupuolta oleviin pareihin, vaikka sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan noin puolen vuoden kuluttua.

Paavalin seurakunnassa vietetään kirkkoherra Kari Kanalan saarnavuorojen jälkeen kirkkokaljatilaisuuksia. Syksyn 2016 tulevat kirkkokaljat juodaan 11.9, 23.10, 30.10. sekä 27.11.

Suosittelemme sinulle