Hyppää sisältöön

Moottoripyörän liikennekäytöstä poisto ei vie enää kilpiä – talvikauden seisonta-aika on historiaa

Moottoripyörän talviteloille laitto vaatii tänä syksynä motoristilta joko ilmoituksen liikennekäytöstäpoistosta Trafille tai ei mitään toimenpiteitä. Monet vakuutusyhtiöt myyvät jo ympärivuotisia vakuutuksia moottoripyörille, missä talvikauden vähäinen käyttö on laskettu hintaan.

Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Alkava syksy tuo motoristeille mietittävää. Vielä viime syksynä sai moottoripyöränsä laittaa vanhaan malliin seisontaan, mutta marraskuussa 2015 voimaan tullut laki toi kaikille L-luokan ajoneuvoille mahdolliseksi liikennekäytöstä poiston. Aiemmin mopon, moottoripyörän tai esim. traktorin kilvet piti palauttaa, eikä liikennekäytöstä poistoa voinut tehdä kuin erityisestä syystä.

Ilmoituksen voi tehdä netissä Trafille helposti ja se astuu voimaan saman tien. Suomen Motoristien yhdistyksen Smoton Aki Lumiaho iloitsee uudistuksesta.

– Uudistus helpottaa monessakin mielessä. Kilvet saa pitää ja tämä lisää valinnanvapautta. Vakuutustarve ja liikenteessä oleminen on yksilökohtaista: kuinka ajaa, missä ajaa, miten kauan ajaa?

– On helppoa, kun ei tarvitse etukäteen valita minkälaista taukoa ajoon ottaa, toisaalta ympärivuotinen vakuutus mahdollistaa pyörän käyttöönoton koska vaan.

Liikenteestä poistoilmoitus maksaa kuusi euroa, takaisin liikenteeseen voi ilmoittaa ilmaiseksi.

Vakuutuksesta saattaa saada alennusta lyhyemmästä kaudesta

Vakuutusyhtiöillä on erilaisia ympärivuotisia kausivakuutuksia moottoripyörille, missä on huomioitu hiljainen kausi esimerkiksi marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Yhtiöissä on eroja, eivätkä vakuutusyhtiöt ole kaikkien kriitikoiden mukaan pysyneet ajan tasalla lakimuutoksen mukana.

Turvan myyntiesimies Jarkko Auvinen kertoo, että muutamia liikennekäytöstä poistoja tehtiin viime talvena korvaamaan seisonta-ajan vakuutusta, mutta parhaiten pysyy kärryillä, kun selvittää, mitä oma vakuutus pitää oikeasti sisällään.

– Täytyy myös huomata ero siinä tehdäänkö liikennekäytöstä poisto vai irtisanotaanko koko vakuutus. Jos on ottanut ajokauden vakuutuksen, saa alennusta jos tekee ilmoituksen Trafille. Aktiivinen ajokausi on meillä määritelty huhtikuun alusta lokakuun loppuun, Auvinen sanoo. 

– Kannattaa ottaa etukäteen selvää mitä vakuutus oikeasti pitää sisällään, näin välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Mitä motoristin kannattaa tehdä?

Ensimmäinen syksy liikennekäytöstä poiston mahdollisuudella saattaa hämmentää moottoripyöräilijää. Suomen motoristien liikenneturvallisuuspäällikkö Jari Kielinen arvioi, että jos ajokausi on 1–4 kuukautta, kannattaa tehdä liikennekäytöstä poisto siksi aikaa kun ei aja. Jos siis ajat esimerkiksi toukokuusta elokuuhun, tarkista vakuutuksesi ja tee liikennekäytöstä poisto nyt.

Aki Lumiaro ei aio laittaa pyöräänsä talveksi talliin, vaan ajaa läpi talven. Niille, jotka vielä miettivät kannattaako pyörä ilmoittaa talveksi Trafille, hän vinkkaa kannattavuuslaskuria (siirryt toiseen palveluun).

– Se on yksityiskohtainen ja vaatii aikaa, mutta loppujen lopuksi kyse on rahasta. Jos haluat säästää vakuutuksissa, kannattaa tarkistaa oma tilanne laskurilla, Lumiaro sanoo.

Suosittelemme sinulle