Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tutkijan tiukka linjaus: En joisi muutamaa tuntia kauempaa huoneenlämmössä ollutta vettä

Pöpöt pääsevät valloilleen sängyn vierellä olevassa juomalasissa sillä välin kun nukut pahaa aavistamattomana yöuniasi. Sama mylläkkä käy työpöydällä virkistyksestäsi huolehtivassa vesipullossa. Vesi-instituutin tutkija ei näistä enää muutaman tunnin jälkeen hörppäisi.

Vettä valutetaan lasiin.
Juomavesi on saatu ohituksella syötettyä Saksalan asukkaille Mikkelissä. Kuva: Yle
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Hanasta tuleva vesi on Suomessa puhtaampaa kuin monessa maassa myytävä pullotettu vesi. Avatussa pullossa puhdaskaan vesi ei säily kauaa.

– Jääkaapissa vesi säilyy ainakin vuorokauden, ehkä kaksi. Huoneenlämmössä en monta tuntia odottaisi. En pidä akuuttia vaaraa todennäköisenä, mutta en silti lähtisi kokeilemaan. Aina pitäisi juoda mahdollisimman viileää ja tuoretta vettä, kertoo Vesi-instituutti Wanderin johtava hankepäällikkö Martti Latva.

Lämpötila ja desinfiointi

Vedessä on koko ajan käynnissä olevaa mikrobitoimintaa. Toiminnan aktiivisuus riippuu siitä lämpötilasta, missä vesi on.

Myös veden desinfiointi vaikuttaa sen säilyvyyteen.

– Veden laatua turvataan muun muassa kloorilla. Jos desinfiointiin on käytetty uv-käsittelyä, ei vesi säily yhtä kauaa pullossa, Martti Latva toteaa.

Happipitoisuus ja materiaali

Kolmas säilyvyyden kannalta merkittävä asia on happipitoisuus.

– Se voi tuoda joko plussaa tai miinusta. Osa bakteereista viihtyy happipitoisessa vedessä, toisille happi on myrkkyä, Martti Latva kertoo.

Neljäntenä seikkana Latva nostaa esiin pullon materiaalin.

– Jos pullo on huonolaatuista muovia, voi siitä irrota erilaisia orgaanisia yhdisteitä. Ne voi ainakin haistaa ja maistaa, jos vesi on ollut liian pitkään pullossa. Lasipullo olisikin säilytyksen kannalta parempi.

Turha ottaa riskejä

Veden hygieniaa tutkinut Martti Latva vetää asiassa tiukkaa linjaa. Toiset säilyttävät hanavettä kanistereissa jopa viikkoja tai kauemminkin ilman ongelmia.

– Vesi voi toki säilyä juomakelpoisena pitkäänkin, jos säilytysolot ovat onnistuneita. Se on monesta tekijästä kiinni. En uskalla sanoa missä vaiheessa terveysvaikutuksia tulisi. Varma on kuitenkin aina varmaa. Turhia riskejä ei kannata ottaa.

Satakunnan ammattikorkeakoulun alaisen Vesi-instituutti Wanderin toiminta keskittyy talousveden laatuun ja talousvesijärjestelmien materiaaleihin liittyvään kehitystyöhön ja tutkimukseen.

Suosittelemme sinulle