Hyppää sisältöön

Piispainkokous linjasi: Kirkollisessa vihkimisessä avioliiton osapuolina nainen ja mies

Evankelisluterilaisen kirkon piispainkokous on linjannut Joensuussa, että kirkollinen vihkiminen ei ulotu samaa sukupuolta oleviin pareihin, vaikka sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan noin puolen vuoden kuluttua.

Arkkipiispa Kari Mäkinen.
Kuvaus ja editointi: Esa Huuhko / Yle
Janne Ahjopalo

JOENSUU Piispainkokous on ollut koolla uudistustoiveiden keskellä arkkipiispa Kari Mäkisen johdolla Joensuussa. Käsittelyssä on ollut muun muassa evankelisluterilaisen kirkon avioliitto-opetus. 

Piispainkokouksen keskiviikkona iltapäivällä antaman 11-sivuisen selonteon (siirryt toiseen palveluun) mukaan kirkollisessa vihkimisessä avioliiton osapuolina ovat nainen ja mies.

Kirkollinen vihkiminen ei siis ulotu samaa sukupuolta oleviin pareihin, vaikka sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan 1. maaliskuuta 2017. Käytännössä samaa sukupuolta olevat parit vihittäisiin maistraatissa niin sanottuun siviiliavioliittoon.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ja sateenkaariperheille kirkko ei käännä selkäänsä.

Kari Mäkinen

– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ja sateenkaariperheille kirkko ei käännä selkäänsä, vaan kaikessa muussa toivottaa heidät tervetulleeksi. He ovat osa meitä, eivätkä meidän ulkopuolellamme tai jotenkin ongelmana, sanoo arkkipiispa Kari Mäkinen.

Pettymystä kirkon sisällä

Selonteossa tunnustetaan, että "Avioliittolain muutos merkitsee, että Suomen evankelisluterilaisen kirkon jäseniä, luottamushenkilöitä ja työntekijöitä on avioliitossa samaa sukupuolta olevan kanssa". Selonteon mukaan kirkossa tulee kohdella kaikkia yhtäläisellä kunnioituksella.

Arkkipiispa Mäkinen myöntää, että kirkon sisällä piispainkokouksen näkemys voi herättää pettymystäkin. 

– Voin kuvitella, että odotuksia siitä, että nyt olisi tapahtunut jotakin ratkaisevaa, on varmastikin ollut.

Entä jos pappi haluaakin vihkiä samaa sukupuolta olevan parin eli poiketa linjasta?

– Tämänkaltaisen toiminnan seurauksia ei ole tässä vaiheessa mahdollista arvioida, pyörittelee Mäkinen.

Lopullinen päätösvalta vihkimisasiassa on kirkolliskokouksella.

– Kirkolliskokouksessa vaaditaan varsin suuri yksimielisyys, korostaa Mäkinen.

Suosittelemme sinulle