Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Fillarilla alas Himalajalta? Uskomattomia reissuja tehnyt suomalainen: "Kannattaa varoa vauhtisokeutta"

Matti Rämö on julkaissut uskomattomista pyöräreissuistaan aiemmin kirjoja ja radiossakin on kuultu hänen pitkistä taipaleistaan. Viimeisin matka suuntautui Delhistä Himalajalle.

Uutisvideot: Fillarilla alas Himalajalta? Uskomattomia pyöräreissuja tehnyt suomalainen: "Sai väistellä puhveleita ja vastaantulevia kuorma-autoja"
Jussi-Pekka Panttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Useita tuhansien kilometrien pyöräreissuja ulkomailla tehneen toimittaja Matti Rämön viimeisin matka suuntautui Himalajalle ja siitä on valmistunut noin tunnin mittainen dokumentti, joka löytyy Yle Areenasta. Yle Teemalla dokumentti näytetään sunnuntaina 4.9. klo 20. Rämö on aiemmin seikkaillut muun muassa Saharassa, Ukrainassa ja Vietnamissa.

Yllä olevalla videolla näkyy pieni osa siitä, minkälaista on lasketella alas Himalajan vuoristoteitä pitkin. Läheltä piti -tilanteitakin sattui.

– Lähdin ohittelemaan kuorma-autoja. Intiassa ne ovat lyhyitä ja vaappuvia ylikuormauksen takia. Ne menevät tosi hitaasti alas ja jarruttelevat moottorilla. Kun tiet ovat aika kapeita, näkyvyys voi olla vähän heikko, niin siinä tulee otettua riskejä, että ohittaa, vaikka ei kannattaisi. Voi tulla vastaan esimerkiksi lehmiä tai puhveleita, Matti Rämö sanoo.

Niillä oli teerenpeliä, joka ei sitten onnistunut ja pojat siirtyivät yhtäkkiä ajoradan keskelle ja osuivat mun takapyörään.

Matti Rämö

Eläimet eivät kuitenkaan ole ainoa uhka. Rämö kertoo, että liikennekulttuurin yksi omituisuus liittyy vastaantulevaan liikenteeseen.

– Ohituskulttuuri on sellainen, että oletetaan omalla kaistalla olevan väistävän vastaantulevaa ohittajaa. Se on hassu perusoletus, Rämö sanoo.

Noin 35 kilon matkavarustuksella lastattu polkupyörä ei kuitenkaan osunut kertaakaan puhveliin tai kuorma-autoon. Sen sijaan flirttitilanne tasamaalla johti kontaktiin.

– Siinä oli moottoripyörän päällä kaksi kundia, jotka roikkuivat skootterilla olevien kahden tytön perässä. Niillä oli teerenpeliä, joka ei sitten onnistunut ja pojat siirtyivät yhtäkkiä ajoradan keskelle ja osuivat mun takapyörään. Kosketus oli sen verran heikko, että mä pysyin pystyssä. Ne tosin kaatuivat, Rämö sanoo.

"Voi tulla järjettömän pitkiä laskuja"

Reissun vaarallisin tilanne sattui, kun pitkää taivalta taittava suomalaispyöräilijä roikkui edellä ajavan kuorma-auton takana noin neljä kilometriä sopivaa ohituspaikkaa etsien. Nopeus voi Rämön mukaan nousta alamäessä 30 kilometriin tunnissa, joskus 40 kilometriin tunnissa.

– Kun lopulta löysin ohituspaikan, en huomannut, että kuorma-auto alkoi jarruttamaan, koska lähestyttiin taajamaa ja edessä oli hidastetöyssy. Ajoin sitten täysiä töyssyyn, pyörä hyppäsi ja tajusin, että nyt voi käydä huonosti, Rämö sanoo.

Se nousee ikään kuin päähän. Pitää oikeasti skarpata, että ei tule vauhtisokeaksi.

Matti Rämö

Uhkaava tilanne päättyi lopulta hyvin, eikä vahinkoa sattunut. Matti Rämö sanoo, että se johtui pyörän kuormasta, joka tasapainotti hyvin alastuloa.

Vauhti ei Rämön mukaan nouse usein kovin korkeaksi vaan pysyttelee kävelyvauhdin tasolla. Normaali nousuvauhti on 7-8 km/h, kun kuormaa on yli 30 kiloa eteen ja taakse kiinnitetyissä pyörälaukuissa. Laskuissa sitten mennään lujempaa ja niissä piilee Rämön mukaan vaara. Edessä voi olla 40-50 kilometrin alamäki, jonka ajaminen saattaa kestää puolitoista tuntia. Rämön mukaan siinä kohtaa voi pään vallata hurmos.

– Se nousee ikään kuin päähän. Siinä pitää oikeasti skarpata, että ei tule vauhtisokeaksi, Rämö sanoo.

Matti Rämö vietti Intiassa pyöränsä kanssa seitsemän viikkoa, joista lähes kuukausi kului Himalajalla. Polkemisen Rämö aloitti Delhistä ja pyörät pyörivät lopulta noin 2 400 kilometrin matkan. Reissun rankin hetki olivat hänen mukaansa viimeiset 11 päivää.

– Olin yli 4 000 metrissä putkeen yli viikon. Se oli rankka juttu. Siinä oli viisi korkeata solaa, joista kaksi oli yli 5 000 metrissä.

Matti Rämön vinkit vuoristopyöräilyyn:

  • Varusta pyörä pitkiä nousuja varten mahdollisimman keveillä vaihdevälityksillä
  • Ota pidemmille matkoille varajarrupalat mukaan, jos käytät perinteisiä jarruja
  • Vuoristossa sää voi muuttua nopeasti: lisävaatetta ja sadevarusteet helposti saataville, ja hikisen nousun jälkeen tulee pitkissä laskuissa joka tapauksessa viileää
  • Ota mukaan tarpeeksi pikaista energiaa eli patukoita, manteleita, rusinoita ja vastaavia,  ja jos kiipeilet helteellä, ota runsaasti juomaa mukaan
  • Pitkä helteinen ylämäkiajo nujertaa helposti, eli aamu ja alkuilta ovat parhaita ylämäkiajon aikoja
  • Pimeäajo vuoristossa ei ole suotavaa, paitsi jos tie on todella hyvä ja mukana ovat hyvät ajovalot
  • Retkipyörässä kannattaa kuorma jakaa eteen ja taakse, sillä etusivulaukut parantavat ajo-ominaisuuksia alamäkiajossa aivan oleellisesti
  • Varo adrenaliinipäihtymystä pitkässä laskussa: alamäkiajon hurmosta pitää kontrolloida, ettei lähde varomattomasti ohittelemaan
  • Varo kurveissa asfaltin päällä olevaa irtohiekkaa
  • Suunnittele nousut tarkasti, ettet joudu tekemään hätäistä alastuloa pimeässä vuoristotaudin ehkäisemiseksi

Matti Rämö on ammatiltaan Ylen teksti-tv:n toimittaja.

Suosittelemme sinulle