Myynnissä on muun muassa kymmenittäin erilaisia moottoriajoneuvoja ja pienempää esineistöä. Varsinainen huutokauppa alkaa Tervolassa lauantaiaamuna yhdeksältä, mutta jo perjantaina pääsi tekemään pienempiä hankintoja ja samalla tutustumaan huutokaupattaviin kohteisiin.
Rovaniemeläispariskunta Airi Matinmikko ja Aarno Heikkinen hakivat erityisesti metsästyskäyttöön isommille miehille sopivia sarkapukuja. Pari ei aikonutkaan osallistua varsinaiseen huutokauppaan.
– Ei me autoista välitetä, meille riittää nämä vaatteet.
Vaatteet ja sisustusesineet kiinnostavat
SA-kaupassa armeijan käytöstä poistamaa vaatetta penkoi myös rovaniemeläinen Matti Simpanen, joka on tavannut käydä varikkoalueella aina, kun huutokauppa siellä oheistapahtumineen järjestetään.
– Peltipaita on huippuasuste vapaa-aikaan. Karheus on pidetty pois ja maksaakin vain vitosen, Simpanen huomaa.
– Käyn tämmöisiä muutaman aina ostamassa. Kun on sota-ajan elänyt, niin tämä on myös nostalgiaa.
Pelkällä nostalgialla ei armeijatavaroiden pariin houkutella. Tervolaan hiljattain muuttanut Sisko Pekkala ihasteli perjantaina uuden kodin sisustamiseen sopivia tavaroita.
– Täällä stailataan taas, nainen helähtää nauramaan tavaralaatikoiden keskellä.
– Tämmönen ihana pieni öljypullo, joka menis sisustukseen, niinkuin nuo vanhat armeijan huovatkin, Pekkala ihastelee.
Huutokaupalla on pitkä perinne
Neljällä eri vuosikymmenellä meklarina toiminut Heikki Välimäki kertoo huutokaupan juurten ulottuvan ihan sodan jälkeisiin vuosiiin.
– Vuodesta 1944 huutokauppaa on järjestetty Tampereella, jossa tavaraa myytiin parikin kertaa vuodessa. Todelliseen tarpeeseen meni silloin esimerkiksi polkupyöriä.
Välimäen mukaan tänä päivänä huutokaupataan samantyylisiä tavaroita kuin historian alkuhämärissä. Toki moottoriajoneuvoja on nykyisellään enemmän tarjolla.
Tervolan varikolla huutokaupataan pohjoisen alueen kalustoa aina Haapajärveltä Sodankylään. Ihan joka vuosi ei tavaraa ole kaupattavaksi asti kertynyt, mutta suhteellisen säännöllisesti on huutokauppa Tervolassa pidetty vuodesta 2005.