Hyppää sisältöön

Suomi kavensi turvapaikanhakijan oikeutta saada ilmaista oikeusapua

Turvapaikanhakijat saavat tästä päivästä lähtien maksuttoman oikeusavustajan turvapaikkapuhutteluun ainoastaan painavista syistä tai jos turvapaikanhakija on yksin tullut alaikäinen. Ilmaista oikeusapua rajataan, koska eduskunta hyväksyi kesällä ulkomaalaislain muutoksen.

Turvapaikanhakijoita Maahanmuuttovirastossa. Kuva: Milla Vahtila / Yle

Kansainvälistä suojelua koskevien asioiden käsittelyä koskeva laki on tullut voimaan tänään torstaina (siirryt toiseen palveluun). Lakimuutoksella on pyritty siihen, että kansaivälistä suojelua koskevat valitusasiat käsitellään aiempaa sujuvammin.

Lakimuutos muuttaa turvapaikanhakijoiden oikeutta saada ilmaista oikeusapua turvapaikkapuhuttelun aikana. Tästä päivästä lähtien oikeusapuun kuuluu avustajan läsnäolo turvapaikkapuhuttelussa vain, jos sille on erityisen painavat syyt tai kyseessä on ilman huoltajaa maassa oleva alle 18-vuotias turvapaikanhakija. Oikeusaputoimisto arvioi jälkikäteen milloin avustajan läsnäololle on ollut painavia syitä.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakija saa avustajan mukaan turvapaikkapuhutteluun jatkossa aina, mutta siitä voi joutua maksamaan.

Suomi eri linjoilla Euroopan komission kanssa

Euroopan komissio on ehdottanut, turvapaikanhakijoiden oikeutta ilmaiseen oikeusapuun laajennettaisiin koskemaan koko turvapaikkaprosessia. Näin Suomessa tehtiin vielä elokuun loppuun saakka.

Suomen hallitus vastustaa komission kantaa.

Suosittelemme sinulle