Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Espanjaan siirtyvä Jamar Wilson: "Suomessa tähtipelaajatkin ovat aina valmiita likaiseen työhön"

Jamar Wilson sai kauan tavoittelemansa Suomen kansalaisuuden puolitoista vuotta sitten ja pelasi ensimmäisen kesänsä miesten maajoukkueessa viime vuonna. Toisen susikesän jälkeen pelinrakentaja kertoo sulautuneensa osaksi joukkuetta ja omaksuneensa susipelitavan entistä paremmin.

Jamar Wilson
Kuva: Tomi Hänninen
Suvi Hakkarainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Useimmat joukkueeseen tulevat uudet pelaajat ovat valmistautuneet Susijengi-vastuuseen pelaamalla vuosia saman järjestelmän puitteissa Suomen juniorimaajoukkueissa. Siksi järjestelmän ulkopuolelta tulevilla pelaajilla on aina ylimääräinen haastekerroin joukkueeseen tullessaan.

Tämän koki Jamar Wilson, joka sai ”rookie-kasteensa” 31-vuotiaana veteraanina kesällä 2015.

- Myönnän sen, ensimmäinen kesä Susijengissä oli haastava. Jouduin tekemään paljon työtä ihan vain pysyäkseni kärryillä, Wilson kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Wilson nikkaroi tämän kesän neljässä maaottelussaan kahdeksan pistettä, 3,3 syöttöä ja 3,0 levypalloa ottelua kohden.

Pelaajat asettavat standardit Susijengille

Suomelle myönnettiin viime talvena yksi kesän 2017 EM-kisojen alkulohkoisännyyksistä. Tästä johtuen Susijengi ei joudu pelaamaan juuri alkavissa EM-karsinnoissa. Viime vuosina kiihkeään arvokisarytmiin tottunut joukkue käytti kesän pelitapansa hienosäätöön sekä uusien pelaajien istuttamiseen yhä syvenevään rotaatioon.

- Istuttiin ihan vastikään Shawnin (Huff) kanssa alas ja puhuttiin siitä, kuinka erilaisia nämä kaksi kesää (2015 ja 2016) olivat. Äimisteltiin yhdessä, miten helppoa tässä joukkueessa on pelata, kun kaikki jätkät ymmärtävät toisiaan ja pelaavat joukkueen eteen, Wilson hehkuttaa.

Wilson kertoo olevansa erityisen vakuuttunut siitä, miten korkeat standardit Susijengin pelaajat ovat omaehtoisesti joukkueelle asettaneet.

- Vaikka Shawn Huff oli viikon sivussa peleistä, hän oli täysin oma, huikea itsensä palatessaan Pietarissa kentälle. Gerald Lee Jr pelasi Ruotsi-matsissa ekan pelinsä yhdeksään kuukauteen, ja silti oli kuin vanha, tuttu ”Junnu”. Kun on sitoutunut pitämään peruskuntonsa tuolla mallilla, voi pitkänkin poissaolon jälkeen hypätä suoraan jengiin niin kuin päivääkään ei olisi kulunut.

"Suomalaiset ovat ihan oma lukunsa"

Viime kaudella Partizan Belgradin Serbian liigan finaaleihin tahdittanut Wilson siirtyi alkavaksi kaudeksi Espanjan ACB-liigaan madridilaisen Estudiantesin riveihin. Euroopan parhaassa kansallisessa sarjassa nähdään Wilsonin lisäksi myös Petteri Koponen (FC Barcelona) ja Sasu Salin (CB Gran Canaria).

- Suomalaista koripalloa on arvostettu Euroopan asiantuntijapiireissä jo vuosikaudet. Juuri nyt on se hetki, kun suurempikin yleisö alkaa huomata, että suomalaiset osaavat pelata korista, huomioi Wilson.

- Suomalaiset ovat ihan oma lukunsa. Olen nähnyt monenlaisia pelaajia urani aikana, ja suomalaiset ovat aina parhaita joukkuekavereita. Vaikka suomalainen koripalloilija olisi kuinka suuri tähti, hän on valmis tekemään likaista työtä, eikä menestys näy hänen olemuksessaan negatiivisella tavalla, Wilson ylistää.

Suosittelemme sinulle