Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Moni metsästäjä huokaisee helpotuksesta – Hirviemon vasasuoja poistuu lokakuussa

Jo tänä syksynä poistuu hirviemojen ns. vasasuoja, jonka nojalla moni hirvestäjä on menettänyt saaliin valtiolle ja saanut syytteen niskaansa.

Hirvi
Kuva: Yle
Petri Vironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtioneuvosto on tehnyt vahvistanut muutoksia metsästysasetukseen. Suurimmat muutokset ovat hirvien vasasuojan poistuminen ja metsästysajan alun myöhentyminen kahdella viikolla.

Suurimmassa osassa Suomen hirvenmetsästys on alkanut syyskuun lopulla. Ensi vuodesta lähtien kausi alkaa lokakuun toisena lauantaina.

–  Vasasuojan poistuminen on suurin muutos ehkä vuosikymmeniin. Metsästyksen alku taas on sijoittunut eläinten kiima-ajan jälkimmäiselle puoliskolle, Etelä-Savon riistapäällikkö Petri Vartiainen sanoo.

Käytännössä merkittävämpi muutos metsästäjien kannalta on nimenomaan naarashirvien vasasuojan poistuminen. Suoja poistuu jo tämän vuoden lokakuun toisena lauantaina. Tavoitteena on vahvistaa urosten osuutta hirvikannassa.

Tähän asti vasan seuraaman naarashirven ampuminen on ollut kiellettyä. Käytännössä naarashirviä on kuitenkin joutunut tähtäimeen, sillä vasa on saattanut seurata kauempana ja pysytellä katveessa emän ollessa koiran haukussa.

– Tällaisia vahingossa sattuneita tapauksia on pelkästään Etelä-Savossa ollut useita joka syksy. Niissä saalis on menetetty valtiolle ja ampuja on voinut saada syytteen metsästysrikoksesta, Petri Vartiainen kertoo.

Lapin maakunnassa hirvestysaika poikkeaa siten, että ensimmäinen jakso on 1.9.-15.9. ja toinen lokakuun toisesta lauantaista eteenpäin.

Suosittelemme