Hyppää sisältöön

Salaperäisen katutaitelija Banksyn henkilöllisyydestä uusi teoria – Massive Attackin jäsen mysteerin takana?

Maailmankuulu katutaitelija on pysynyt anonyyminä yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Uusimman teorian mukaan brittiyhtye Massive Attackin keulamies Robert Del Naja on Banksyn takana.

Alikulkutunneliin tehty Banksyn graffitimaalaus, jossa on veitseä pitelevä hupparimies. Kuva: Andy Rain / EPA
Teemu Hallamaa

Katutaitelija Banksyn henkilöllisyyttä on arvailtu yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäiset työnsä Bristolin betoniseiniin 90-luvun alussa tehnyt taiteilja on noussut maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen, mutta samalla onnistunut säilyttämään anonymiteettinsä.

Nyt Banksyn henkilöllisyydestä on esitetty uusi teoria, uutisoi brittilehti Daily Mail (siirryt toiseen palveluun). Toimittaja Craig Williams uskoo, että Banksyn takana on triphop-yhtye Massive Attackin keulahahmo Robert Del Naja. Williamsin mukaan Del Naja on joko Banksy tai hän johtaa laajempaa taitelijaryhmää, joka tekee töitä Banksy-nimen alla.

Williams perustaa teoriansa niin ikään Bristolista kotoisin olevan Massive Attackin kiertuekarttaan. Banksyn töitä on ilmestynyt usein kaupunkeihin, joissa yhtye on juuri ollut keikalla. Esimerkiksi San Franciscoon ilmestyi kuusi Banksyn maalausta Massive Attackin keikan jälkeen vuonna 2010.

Williams luettelee useita vastaavanlaisia tapauksia eri puolilla maailmaa.

Del Naja on kertonut maalanneensa graffiteja nuoruudessaan 80-luvulla, mutta lopettaneensa puuhat jäätyään muutaman kerran virkavallan haaviin. Del Naja on myös kertonut olevansa Banksyn läheinen ystävä. Banksy kirjoitti alkusanat Massive Attackin visuaalisesta ilmeestä kertovaan kirjaan.

Banksyn kantaaottavat työt nousevat usein arvokkaiksi teoksiksi, joita kaupungit pyrkivät suojelemaan tuhotöiltä tai tietämättömiltä rakennusyrityksiltä.

Sapluunoja ja graffititaidetta töissään yhdistelevä Banksy on myös julkaissut kirjoja, tuottanut dokumentteja ja järjestänyt näyttelyitä.

Massive Attack esiintyi elokuussa Helsingin Flow-festivaaleilla.

Suosittelemme sinulle