Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Uzbekistanin presidentin leikkausta varten paikalle lennätetty suomalaiskirurgi kertoo Ylelle: ”Peli oli jo pelattu, valtapeli alkoi”

Suomalainen Juha Hernesniemi oli yksi Islam Karimovin tilasta arvion antaneista huippuasiantuntijoista. Leikkausta varten yksityiskoneella Helsingistä Uzbekistaniin haettu Hernesniemi ei katsonut hoidon jatkamista järkeväksi.

Juha Hernesniemi haastateltavana ohjelmassa 'Punainen lanka' vuonna 2006.
Juha Hernesniemi haastateltavana ohjelmassa 'Punainen lanka' vuonna 2006. Kuva: Yle
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Aivokirurgi Juha Hernesniemen puhelin soi viikko sitten lauantaina. Toisessa päässä oli kansainvälisesti arvostetun Hernesniemen entinen oppilas Kazakstanista, jolla oli kiireellistä asiaa. Hernesniemen apua tarvittaisiin Uzbekistanissa, missä maan itsevaltainen presidentti Islam Karimov makasi sairaalassa aivoverenvuodon saaneena.

– Olen leikannut paljon ulkomailla, pyynnössä ei sinänsä ollut mitään ihmeellistä, Hernesniemi kertoo Yle Uutisille puhelimessa.

Hernesniemi on yksi maailman johtavia aivokirurgeja. Hän jäi viime vuonna eläkkeelle Helsingin yliopistollisen keskussairaalan neurokirurgian klinikan johtajan tehtävästä. Ulkomailla leikkaaminen ja opettaminen kuitenkin jatkuvat.

– Yksityiskone tuli hakemaan minut Helsingistä ja lensimme Saksan kautta Uzbekistaniin, Hernesniemi kertoo.

Hernesniemi oli yksi paikalle kiidätetyistä kansainvälisistä huippuasiantuntijoista. Sairaalaan saapuivat lisäksi asiantuntijoiden ryhmät myös Saksasta ja Venäjältä.

"Käytännössä menehtynyt"

Hernesniemen on ansioitunut erityisesti aivovaltimoiden pullistumien leikkaajana. Hernesniemelle palkinnon myöntäneen Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin mukaan Hernesniemi on uransa aikana osallistunut yli 70 000 neurokirurgisen potilaan hoitoon.

Huippukirurgikaan ei kuitenkaan pysty ihmeisiin. Hernesniemen mukaan 78-vuotiaan Karimovin peli oli jo pelattu siinä vaiheessa, kun hän pääsi paikalle.

– Leikkaamisessa ei ollut mitään mieltä siinä vaiheessa, en katsonut järkeväksi hoidon jatkamista. Potilas oli käytännössä menehtynyt, puhutaan aivokuolemasta. Asiantuntijaryhmät antoivat mielipiteensä ja sen jälkeen valtapeli lähti käyntiin, Hernesniemi sanoo.

Asiantuntijaryhmät antoivat mielipiteensä ja sen jälkeen valtapeli lähti käyntiin.

Aivokirurgi Juha Hernesniemi

Valtapelillä Hernesniemi viittaa tilanteeseen, jossa hengityskoneessa viruvan, poliittisesti merkittävän johtajan kuolleeksi julistamista vitkutellaan. Vastaavina esimerkkeinä Hernesniemi mainitsee pitkään koomassa ennen kuolemaansa pidettyjen Israelin entisen pääministerin Ariel Sharonin ja Espanjaa hallinneen diktaattorin Francisco Francon kohtalot.

Karimovia ei lopulta pidetty hengityskoneessa yhtä pitkään. Uzbekistanin hallitus vahvisti eilen presidentin kuolleen tämän sydämen pysähtyessä Uzbekistanin aikaan perjantaina kello 20:55.

Huhut Karimovin kuolemasta liikkuivat jo ennen kuin Uzbekistanin hallituksen virallista vahvistusta. Ei ole selvää, kuka nousee valtaan Karimovin jälkeen.

Karimov hallitsi Uzbekistania kovin ottein vuodesta 1989 lähtien. Hautajaisia vietettiin tänään. 

Suosittelemme sinulle