Turkki on suostumassa kansalaistensa viisumivapauden lykkäämiseen vuodenvaihteeseen, kirjoittaa saksalainen sanomalehti Welt am Sonntag (siirryt toiseen palveluun). Lehti kertoo lähteekseen turkkilaiset korkea-arvoiset hallituslähteet.
Turkki on uhannut lakata noudattamasta EU:n kanssa tekemäänsä pakolaissopimusta, ellei EU suostu matkustussäännösten hölläämiseen lokakuuhun mennessä. Nyt takarajasta oltaisiin joustamassa marras- tai joulukuulle, Welt am Sonntag kirjoittaa.
EU on luvannut Turkille viisumivapautta, jos maa pysäyttää turvapaikanhakijoiden tulon Kreikkaan ja täyttää viisumivapauden ehdot. Yksi ehdoista on, että Turkki rukkaa terrorismilakejaan. Lakien nojalla Turkin hallitus on EU:n mukaan voinut rajoittaa perusoikeuksia ja käydä presidentti Recep Tayyip Erdoganin arvostelijoita vastaan.
Sanomalehti Welt am Sonntagin lainaamien EU-lähteiden mukaan Turkki ja EU olisivat nyt lähentyneet kannoissaan terrorismilaeista. Yksityiskohtia asiasta Welt am Sonntag ei kertonut.
Merkel Kiinassa: Mahdollisuudet sopuun olemassa
Saksan liittokansleri Angela Merkel oli sunnuntaina toiveikas, että EU ja Turkki voisivat sopia erimielisyytensä viisumikiistassa. Sopu voi kuitenkin viedä vielä useita viikkoja, Merkel sanoi.
Merkel tapasi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin Kiinan Hangzhoussa alkaneen G20-kokouksen yhteydessä.
– Tarkasta aikataulusta emme puhuneet. Olimme kuitenkin yhtä mieltä siitä, että vielä on tehtävää, Merkel sanoi.
Sekä Saksa että EU ovat koettaneet viime aikoina liennyttää jännitteitä Turkin kanssa. Välit ovat kiristyneet, kun Euroopasta on arvosteltu Turkissa heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen toimeen pantuja puhdistuksia.
Merkel sanoi Kiinassa uskovansa myös, että Saksa ja Turkki pääsevät pian sopuun kiistassa saksalaisvierailuista Turkissa sijaitsevaan Incirlikin lentotukikohtaan, jota Yhdysvallat ja sen liittolaiset käyttävät.
Turkki kielsi saksalaisia parlamentaarikkoja käymästä lähellä Syyrian rajaa sijaitsevassa tukikohdassa sen jälkeen, kun Saksan parlamentti päätti kesäkuussa kutsua armenialaisten kohtelua ensimmäisen maailmansodan aikana kansanmurhaksi. Turkki ei hyväksy määritelmän käyttöä.