Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Golanilla rauhatonta – Israel iski Syyrian armeijan asemiin kranaattitulituksen jälkeen

Israel on pysynyt sivussa Syyrian sisällissodasta, mutta maan armeija on valmis iskemään heti Syyriaan, vaikka kyseessä olisi vahingossa tapahtunut ammuskelu.

YK:n rauhanturvaajat valvovat.
YK:n rauhanturvaajat valvovat Israelin Syyrian raja-aluetta elokuussa 2014. Kuva: Atef Safad / EPA
Hannu Teider
Avaa Yle-sovelluksessa

Israelin ilmavoimat ovat tulittaneet Syyrian hallituksen asemia Golanin kukkuloilla sen jälkeen kun Israelin puolelle kohdistui kranaattitulitusta.

Israelin armeija kertoi tiedotteessaan, että kranaattituli osui asumattomalle alueelle eikä se aiheuttanut henkilövahinkoja. Armeijan luonnehti Syyrian puolelta ammuttuja kranaatteja sisällissodasta johtuviksi vahingossa ammutuiksi kranaateiksi, joilla ei ollut suoranaista kohdetta Israelin hallitsemalla alueella.

Vastaavanlaista ammuskelua Golanilla käytiin viimeksi 22. elokuuta. Israel on vastannut myös aikaisemmin Syyriasta ammuttuun tulitukseen.

–  Syyrian hallituksen täytyy kantaa vastuu Israelin suvereniteetin rikkomisesta, kirjoitti armeijan tiedottaja Peter Lerner twitterissä viimeisimmästä tuli-iskusta.

Jännitystä Golanilla lisää entisestään sotilaallisen voiman kasvu rajan tuntumassa.

Israelin arvellaan siirtävän joukkojaan lähemmäksi Libanonin rajaa lähinnä Hizbollah-järjestön taistelijoita vastaan.

Israel valloitti Golanin kukkulat Syyrialta vuonna 1967 käydyssä kuuden päivän sodassa.

Israelin hallussa pitämä aue on noin 1 200 neliökilometriä. Golanin alueella ovat partioineet myös YK:n rauhanturvaajat vuodesta 1974 alkaen.

Suosittelemme