Hyppää sisältöön

Asuntosijoittaja VVO jakaa jättiosingot: Ammattiliitoille luvassa miljoonapotti

Asuntosijoitusyhtiö VVO aikoo jakaa omistajilleen lähes 67 miljoonan euron lisäosingon. Suurimpien osingonsaajien joukossa on kahdeksan ammattiliittoa.

VVO:n asuntoja Helsingin Vartiokylässä. Kuva: VVO
Minna Pantzar

Markkinahintaisiin vuokra-asuntoihin siirtyneeltä VVO:lta on luvassa omistajilleen muhkein osinkopotti vuosiin. Rahat osingonjakoon VVO sai Y-Säätiöltä, jolle se myi 8 000 sääntelyn alaista Ara-asuntoa. Samalla VVO on lähes irtautunut yleishyödyllisten vuokra-asuntojen rakentamisesta.

Asuntosijoitusyhtiö VVO:n kolmanneksi suurin omistaja on Metalliliitto vajaan kymmenen prosentin siivullaan. 143 000 jäsenen Metalliliitolle lisäosinko tarkoittaa 6,5 miljoonan euron yllätyspottia.

– Rahalle on käyttöä ja tarvetta, sillä olemme tehneet investointipäätöksen Tampereen Teiskon koulutuskeskuksemme remontista. Liiton rahoituspohja on myös viime vuosina heikentynyt jäsenmaksutulojen laskun takia, sanoo talouspäällikkö Timo Korpijärvi Metalliliitosta.

Lähes yhtä paljon saa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. 220 000 jäsenen liitolle osinkoa on tulossa noin 5,8 miljoonaa euroa.

Miljoonaosinkoja on tulossa myös Rakennusliitolle, Palvelualojen Pamille, yksityisen sektorin toimihenkilöiden Ammattiliitto Prolle, Opetusalan ammattijärjestö OAJ:lle ja Teollisuusalojen Teamille. Pieni siivu tulee myös sosiaali- ja terveysalan ammattiliito Tehylle.

Rahat omistajille, ei vuokrien alennuksiin

Lisäosinkopäätös on luvassa jo parin viikon kuluttua, kun markkinaehtoiseksi asuntosijoitusyhtiöksi muuttunut VVO-konserni järjestää ylimääräisen yhtiökokouksen. Hallitus esittää yhtiökokoukselle yhdeksän euron lisäosinkoa osakkeelta.

VVO:n tiedotteen mukaan luovutuskorvaus asunnoista oli 68 miljoonaa euroa. Osinkoesitys on puolestaan 66,6 miljoonaa eli summa jaetaan lähes kokonaisuudessaan omistajille osinkoina. Esimerkiksi asuntojen vuokrien alentamiseen summaa siis ei olla käyttämässä.

– Kyse on myytyihin kohteisiin vuosikymmeniksi sitoutuneen pääoman palautuksesta omistajille, sanoo VVO:n hallituksen varapuheenjohtaja Mikko Mursula.

Tiedotteen mukaan konsernin omavaraisuustavoite on nostettu 40 prosenttiin. Osinkoja aiotaan maksaa puolet markkinaehtoisen toiminnan tuloksesta, jos tavoite täyttyy. Näin siis on VVO:n mukaan nyt käynyt.

 –Yhtiö keskittyy strategiansa mukaisesti markkinaehtoiseen vuokra-asuntotoimintaan. Se mitä maksetaan osinkoina omistajille on seurausta omavaraisuudesta ja linjauksesta, jonka perusteella tuloksesta jaetaan osinkoa tai pääomanpalautusta omistajille.

VVO:n liiketoiminnasta eli asunnoista jo 90 prosenttia on markkinaehtoista eli asuntojen vuokrat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Myös uusia asuntoja rakennetaan tai ostetaan suunnitellusti.

– Olemme investoineet 15 vuoden aikana 1,5 miljardia euroa vuokra-asuntotuotantoon ja parhaillaan on käynnissä 1 300 asunnon rakennusohjelma, Mursula sanoo.

Suosittelemme sinulle