Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hymyilevä mies Suomen Oscar-ehdokkaaksi

Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies saattaa kilpailla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-patsaasta helmikuussa 2017.

Lehdistökuva elokuvasta Hymyilevä mies - kuvassa näyttelijät Jarkko Lahti ja Eero Milonoff.
Mustavalkoinen Hymyilevä mies -elokuva innosti lavastussuunnittelija Kari Kankaanpäätä hyödyntämään tekstuureja, kiiltoja ja valoja ja varjoja. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo, © Elokuvayhtiö Aamu 2016
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Cannesin elokuvajuhlilla arvostetun Un Certain Regard -palkinnon toukokuussa voittanut Hymyilevä mies on valittu Suomen viralliseksi Oscar-ehdokkaaksi. Juho Kuosmasen ohjaaman mustavalkoisen nyrkkeilyelokuvan päärooleja näyttelevät Jarkko Lahti, Oona Airola ja Eero Milonoff. Käsikirjoittajana on Kuosmasen kanssa Mikko Myllylahti.

Elokuva kertoo ammattilaisnyrkkeilijä Olli Mäen MM-ottelusta Helsingissä vuonna 1962.

Elokuva-alan ammattilaisista koostuva Suomen Oscar-raati perusteli valintaansa luonnehtimalla Hymyilevää miestä tyylipuhtaaksi elokuvaksi, jonka tositapahtumiin perustuva paikallinen tarina nousee taitavien tekijöiden käsissä universaalille tasolle. Koskettava ja eheä elokuva sisältää myös huumoria.

Elokuva on raadin mukaan persoonallinen ja kertoo tekijöittensä näkemyksellisestä suhteesta elokuvaan sekä korkeasta ammattiaidosta.

Lopulliset Oscar-ehdokkuudet julkistetaan 24. tammikuuta 2017. Oscarit jaetaan 89. kerran 26. helmikuuta 2017.

Hymyilevä mies on ehdolla myös Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoon. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 2. syyskuuta.

Suosittelemme sinulle