Kävelet kauppaan, ensin punnitaan rasia tai pullo, johon aiot ostoksesi tehdä, saat siihen etiketin, joka kestää muutaman pesun, joten punnitusta ei tarvitse tehdä jokaisella kauppareissulla. Keräät haluamasi ainekset, niiden paino mitataan ja pakkauksen paino vähennetään. Maksat sisällöstä.
Näin kauppa käy esimerkiksi pari vuotta toimineessa berliiniläisessä Original Unverpackt -kaupassa. Useilla paikkakunnilla eri puolilla Eurooppaa on perustettu päivittäistavarakauppoja, joissa tuotteet myydään ilman pakkauksia.
Syyskuun alkupäivinä on jonotettu Kööpenhaminassa avanneeseen LØS Marketiin. Esillä on ollut muun muassa se, että tanskalaiset tuottavat eniten yhdyskuntajätettä Euroopassa, lähes 760 kiloa vuodessa asukasta kohti. Suomalaisten lukema on 482 kiloa.
Suomessa muistissa on vielä, kuinka ekokauppa Ruohonjuurta kiellettiin myymästä pesuaineita asiakkaiden omiin astioihin. Mitä pakkauksettoman kaupan pitäisi huomioida Suomessa?
Ylitarkastaja Tuula Koimäki elintarviketurvallisuusvirasto Eviran elintarvikehygieniayksiköstä kertoo asian riippuvan myyntivalikoimasta:
– Itsepalvelumyynnissä voisi olla laaja valikoima eri elintarvikkeita. Toisten on oltava paremmin suojattuja kuin toisten. Myynnin pitäisi olla järjestetty niin, ettei aiheudu elintarviketurvallisuusriskiä, Koimäki listaa.
"Mietittävä ottimet ja myyntiastiat"
Pakkaamattomien elintarvikkeiden myyntiä säädellään maa- ja metsätalousministeriön huoneistoasetuksella. Pääsääntöisesti pakkaamattomien, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden myyntiin tarvitaan myyjä. Poikkeuksia kuitenkin on, esimerkiksi kauppojen salaattibaarit, joista asiakkaat valitsevat itse haluamansa salaattitarpeet.
Huoneistoasetuksessa on kielletty pakkaamattomien liha- ja kalatuotteiden irtomyynti itsepalveluna. Ongelmaa ei synny, jos myyjä pakkaa tuotteet – vaikkapa asiakkaan tuomaan pakkaukseen.
Monen elintarvikkeen myynti irtona olisi mahdollista hygieeniseltä kannalta.
Tuula Koimäki
– Irtomyynti edellyttää kauppiaalta myyntitavan huomioimista omavalvonnassa. On mietittävä ottimien ja myyntiastioiden valinta. Monen elintarvikkeen myynti irtona olisi mahdollista hygieeniseltä kannalta, Koimäki huomauttaa.
Siitä, onko pakkausmateriaalien oltava kaupan vai asiakkaan, ei hygieniasäädöksissä mainita.
Omaa pakettia käyttävälle pieni alennus
Esimerkiksi ekokauppa Ruohonjuuri tai irtomyynnistä tunnettu Punnitse ja säästä -ketju eivät suunnittele ryhtyvänsä täysin pakkauksettomiksi kaupoiksi.
– Toki pyrimme siihen, ettei ole esimerkiksi ylipakkaamista, Ruohonjuuren markkinointipäällikkö Johanna Koskinen kertoo.
Ruohonjuuressa omaan pussiin tuoretuotteita ostava saa pienen alennuksen. Erilaisia hygieniatuotteita voi ostaa ketjun kaupoista asiakkaan omaan astiaan. Pesuaineita ei edelleenkään voida myydä asiakkaan omaan purkkiin. Koskisen mukaan Ruohonjuuri odottaa turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin linjausta asiasta: Tukes puolestaan odottaa Euroopan laajuista tulkintaa pakkausmerkintäasetuksesta.
Myös Punnitse ja säästä -ketjun liikkeissä ostoksia on mahdollista tehdä omiin astioihin. Toimitusjohtaja Juuso Siro kertoo, ettei ketjun suunnitelmissa ole muuttua pakkauksettomaksi kaupaksi. Toimitusjohtaja arvioi, että ketjun valikoima irtomyynnissä on laaja verrattaessa muihin Pohjoismaihin.