Hyppää sisältöön

Ilmakehä yllätti Nasan tutkijat – tunnistamaton voima aiheutti ryhmihäiriön ikiliikkujalle

Poikkeuksellisen ilmiön ei ole havaittu vaikuttaneen säähän tai ilmastoon maapallon pinnalla.

Kuva: Nasa

Ilmastotutkijat ovat havainneet yllättävän poikkeaman stratosfäärin tuuliolosuhteissa. 1950-luvulla stratosfäärissä havaittiin säännöllisesti toistuva tuuli-ilmiö, joka nimettiin seuraavalla vuosikymmenellä kaksivuotiseksi jaksollisuudeksi.

Stratosfääri ulottuu noin 15 kilometristä noin 50 kilometriin.

Ilmiö alkaa länsituulella, joka puhaltaa päiväntasaajan tuntumassa. Noin 12 kuukauden kuluessa tuuli heikkenee vähitellen ja siirtyy stratosfäärin alempiin osiin. Vähitellen tuuli muuttuu idänpuoleiseksi, kunnes itätuulikin heikkenee ja laskeutuu alemmas. Tuolloin tuuli alkaa taas puhaltaa lännestä.

Koko sykli kestää noin 28 kuukautta.

Ilmiö on toistunut samanlaisena vuosikymmenestä toiseen, kunnes viime vuoden lopulla havaittiin, etteivät länsituulet laskeutuneetkaan totuttuun tapaan, vaan nousivat yllättäen uudelleen ylöspäin.

Poikkeustilanne jatkui tähän kesään asti. Heinäkuussa kaksivuotinen jaksollisuus näytti palanneen tutun säännölliseksi.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka/Ilmatieteen laitos

Ei havaittuja vaikutuksia, syytä ei tiedetä

Tutkija Paul Newmanin mukaan stratosfäärin poikkeuksellisen ilmiön ei ole havaittu vaikuttaneen mitenkään säähän tai ilmastoon maapallon pinnalla.

Ilmiötä on seurattu Newmanin johdolla Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Goddard Space Flight Centerissä Marylandissa.

– Kaksivuotinen jaksollisuus on stratosfäärin Old Faithful, sanoo Newman. Hän viittaa tällä Yellowstonen kansallispuiston kuuluisimpaan geysiriin, joka on tunnettu säännöllisyydestään.

– Jos Old Faithful pysähtyisi päiväksi, alkaisimme ihmetellä, mitä maan alla tapahtuu, hän lisää.

Kaksivuotisella jaksollisuudella on iso vaikutus stratosfäärin olosuhteisiin. Esimerkiksi otsonin määrä päiväntasaajalla vaihtelee noin kymmenen prosenttia länsi- ja itätuulten huippujen välillä. Sillä on vaikutuksensa myös napa-alueiden otsonin määrään.

Oudolle poikkeukselle ei ole vielä löydetty syytä. Mahdollisena pidetään kuitenkin, että viime ja tänä vuonna vaikuttanut poikkeuksellisen voimakas El Niño -ilmiö on aiheuttanut sen. Vaihtoehtoinen selitys liittyisi ilmaston lämpenemiseen.

Lisää aiheesta Nasan sivuilla. (siirryt toiseen palveluun) Koko tutkimus löytyy Geophysical Research Lettersin (siirryt toiseen palveluun) sivuilta.

Suosittelemme sinulle