Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Iso apina putosi Rinteen selästä – SDP kirii kiinni keskustan kärkipaikkaa

Ylen tuore puoluekannatusmittaus helpottaa SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen oloa. SDP:n kannatus on jälleen nousussa, eikä kärkiasema ole enää kaukana.

Puoluekannatusluvut
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskusta on pysynyt suurimpana, mutta pääministeripuolueen suosio on notkahtanut alle viime eduskuntavaalien tuloksen. Hallituspuolueista puheenjohtajaa vaihtanut kokoomus jatkaa ennallaan, mutta perussuomalaiset on pompannut ylös heinäkuun kuopastaan.

Oppositiossa SDP:n takana vihreiden huima kannatusnousu näyttää vakiintuvan vajaan 14 prosentin lukemiin ja vasemmistoliitolla puheenjohtajan vaihdoksen jälkeen näkynyt nousu on hieman taittunut.

Pienet oppositiopuolueet RKP ja kristillisdemokraatit heiluvat neljän prosentin tuntumassa. Kesäkuussa puheenjohtajaa vaihtanut RKP lähentelee viiden prosentin haamurajaa ja kristillisdemokraatit palasivat alle neljän prosentin lukemiin.

Taloustutkimus haastatteli kannatusmittausta varten yhteensä 2 419 henkilöä. Puoluekantansa kertoi 60 prosenttia kaikista vastanneista, mikä on hieman enemmän kuin edellisen mittauksen 58,5 prosenttia.

Haastattelut tehtiin 15.8.–6.9.2016. ja virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,6 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Tutkimus mittaa puolueiden kannatusta eduskuntavaaleissa.

SDP:n Rinne tähtää kuntavaalien ykköseksi

Puheenjohtaja Rinne on luvannut kertoa marraskuussa, pyrkiikö hän jatkamaan SDP:n johdossa seuraavat kolme vuotta. Mahdolliset haastajat odottavat Rinteen avausta.

Sosiaalidemokraatit risteilivät elokuun lopulla Helsingin ja Tallinnan välillä kohottamassa henkeä ennen helmikuun puoluekokousta ja huhtikuun kuntavaaleja. Rinne asetti siellä selkeäksi tavoitteeksi SDP:n nostamisen suurimmaksi puolueeksi kuntavaaleissa.

SDP on ollut kuntavaaleissa ykkönen viimeksi vuonna 2004, kun Paavo Lipponen vielä johti puoluetta. Silloin SDP:tä äänesti 24,1 ja perussuomalaisia 0,9 prosenttia.

Perusporvarihallitus antaa tilaa demareille

Perussuomalaisten eduskuntavaalijytkyissä 2011 ja 2015 SDP:n äänisaalis on jäänyt alle 20 prosentin, ja pohjat tulivat viime vaaleissa, kun SDP jäi neljänneksi 16,5 prosentin tuloksella.

Nyt perussuomalaisten suosion romahtaminen ensimmäisen hallitusvuoden aikana ja Juha Sipilän (kesk.) perusporvarihallitus tarjoavat tilaa SDP:n kannatuksen nousulle.

Suurin oppositiopuolue kipusikin viime talvena suosituimmaksi puolueeksi, mutta keväällä SDP:n kannatus kääntyi laskuun, ja keskusta palasi ykköseksi. Samalla Rinteen asema kävi tukalaksi.

Lähikuukaudet ratkaisevat Rinteen jatkomahdollisuudet. Luvassa on kovaa ja äänekästä väittelyä hallituksen ja opposition välillä muun muassa työllisyyspolitiikasta.

Oppositio on hallitusta suositumpi

Kyselyjen mukaan Sipilän hallituksen suosio romahti viime syksynä muun muassa pakkolakien ja työmarkkinataistelujen kuohuissa, eikä kilpailukykysopimuksen syntyminen ole hallituksen suosiota pelastanut.

Ylen uusimmassa mittauksessa hallituspuolueita äänestäisi 46,8 ja eduskunnassa olevia oppositiopuolueita 51,2 prosenttia. Toukokuussa hallituspuolueita kannatti 46,9 ja oppositiota 50,9 prosenttia vastanneista.

Hallituspuolueista keskustan ja kokoomuksen kannatus on edelleen lähellä eduskuntavaalitulosta, mutta perussuomalaisten 17,7 prosentin vaalituloksesta on sulanut yli puolet.

Uusi johto ei ole nostanut kokoomusta

Kokoomus vaihtoi kesäkuussa puheenjohtajaa. Petteri Orpo kukisti Lappeenrannan puoluekokouksessa Alexander Stubbin ja nousi samalla valtiovarainministeriksi.

Puheenjohtajakisan aikoihin toukokuussa kokoomusta kannatti 17,7 prosenttia eli täsmälleen saman verran kuin uusimmassa mittauksessa. Kesäkuussa heti Orpon valinnan jälkeen kannatus pompahti 18,6 prosenttiin, mutta nousu jäi lyhyeksi.

Politiikan julkisuudessa viime viikot ovat olleet valtiovarainministeri Orpon juhla-aikaa. Keskustelu on pyörinyt Orpon johdolla valmistellun hallituksen budjettiesityksen ympärillä, mutta kokoomuksen kannatukseen Orpo-show ei näytä vaikuttaneen.

Ensi kevään kuntavaaleissa kokoomus puolustaa kaksien edellisten kuntavaalien ykkössijaa. Syksyn 2012 kuntavaaleissa kokoomusta äänesti 21,9 prosenttia, joten siihen tulokseen on vielä paljon kirittävää.

Hallituksen politiikka kelpaa keskustalle

Kyselyjen mukaan keskustan kannattajat ovat olleet kaikkein tyytyväisimpiä Sipilän hallituksen politiikkaan.

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallituspohjassa kompromissit ovat löytyneet useimmiten läheltä keskustan linjaa. Pääministeri Juha Sipilän johtoasema puolueessa on myös kiistaton.

Puoluekannatusmittauksissa Sipilän johtaman keskustan suosio oli korkeimmillaan lähes 27 prosentissa puoli vuotta ennen viime eduskuntavaaleja. Sipilän hallituksen alkuaikoina vuosi sitten kesällä keskustan kannatus liikkui 23 prosentin tuntumassa ja putosi syksyllä alle 22 prosentin.

Tänä vuonna keskustan suosio on pysynyt 20 prosentin yläpuolella.  Kilpailukykysopimus näytti jopa vähän nostavan pääministeripuolueen kannatusta, mutta politiikan syksyn alku käänsi kannatuksen laskuun.

Vihreät haastaa suurissa kaupungeissa

Viime kuntavaaleissa keskusta jäi kokoomuksen ja SDP:n jälkeen kolmanneksi 18,7 prosentin ääniosuudellaan. Tälläkin kertaa kuntavaaleista näyttäisi tulevan kolmen kisa; suurissa kaupungeissa kokoomusta ja SDP:tä haastavat korkeissa kannatuslukemissa liikkuvat vihreät.

Suosittelemme