Hyppää sisältöön

Ex-poliisiylijohtaja Paatero: "Vastaanottokeskuksissa on alettu järjestäytyä – vaarallisesta ilmiöstä vaietaan"

Viranomaiset antavat silotellun ja liian positiivisen kuvan tämän hetken tilanteesta vastaanottokeskuksissa, sanoo entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Mikko Paatero. Kuva: Docendo / Veikko Somerpuro
Päivi Happonen

Viime vuonna poliisiylijohtajan tehtävästä eläkkeelle jäänyt Mikko Paatero on huolissaan vastaanottokeskuksissa esille tulleesta ilmiöstä.

– Tietyn tyyppiset turvapaikanhakijat ovat alkaneet järjestäytyä vastaanottokeskuksissa. He ovat luoneet järjestelmiä, joiden johtajat pitävät kokonaisuuden tiukasti käsissään, sanoo entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero Ylelle.

Paateron mukaan osa turvapaikanhakijoista ei poistu Suomesta, kun he saavat kielteisen päätöksen.

– Silloin kun nämä henkilöt saavat kielteisen päätöksen ja häviävät vastaanottokeskuksista maan alle, tilanne on äärimmäisen arvaamaton, Paatero sanoo.

Paateron mukaan tällainen tilanne on otollinen esimerkiksi järjestäytyneen rikollisuuden rekrytoinnille. 

– Uskon, että Suomessa toimivat rikollisjärjestöt alkavat rekrytoida omiin ryhmiinsä tietyn tyyppisiä turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen ja aikovat jäädä Suomeen, Paatero sanoo.

Entinen poliisiylijohtaja uskoo, että Suomeen voi tulla myös kokonaan uusia järjestäytyneen rikollisuuden ryhmiä.

– Toinen uhkakuva on, että Suomeen tulee kokonaan uusia järjestäytyneen rikollisuuden ryhmiä, joita kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet perustavat, Paatero sanoo.

"Aseellisen koulutuksen saaneita enemmän kuin on annettu ymmärtää"

Entinen poliisiylijohtaja sanoo olevansa huolissaan myös siitä, että useilla turvapaikanhakijoilla on aseellinen koulutus.

– Kyllä se on ilman muuta selvää, että näitä on paljon enemmän kuin on annettu ymmärtää. Osalla heistä on varmasti ihan oikeat turvapaikanhakemisperusteet, mutta osa on lähtenyt erilaisia tilanteita pakoon. Ja sitä emme tiedä, miten he sitten suhtautuvat, jos saavat Suomesta kielteisen päätöksen, Paatero sanoo.

Paatero ei suostu sanomaan, kuinka paljon Suomessa on aseellisen koulutuksen omaavia turvapaikanhakijoita tällä hetkellä.

– Minä en halua sitä kommentoida. Viranomaisilla on siitä varsin selkeä kuva. Poliisi saa kertoa tarkempia lukuja, jos katsoo sen aiheelliseksi.

"Poliisi on hiljaa ja ministeriön virkamiehet antavat liian positiivisen kuvan"

Mikko Paatero sanoo, että tämän hetkisestä vastaanottokeskusten tilanteesta vaietaan. Viranomaiset antavat tilanteesta silotellun ja liian positiivisen kuvan.

Kuka antaa siloteltua kuvaa, onko se poliisi?

– Poliisi pyrkii kyllä kertomaan oikeat tiedot, mutta poliisikin on nyt julkisuudessa hiljaa.

Kuka sitten antaa siloteltua kuvaa?

– Lähinnä sisäministeriön virkamiesjohto, Paatero sanoo.

Onko tilanne poliitikkojen tiedossa?

– Kyllä luulen, että poliisi on tätä tilannetta poliitikoille hyvin tarkkaan kertonut, ja he ovat ajan tasalla. Tätä keskustelua ei ole kuitenkaan käyty julkisuudessa.

Suosittelemme sinulle