Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Näkökulma: Onnistuuko pääministeri Sipilä ministerivaihdoksissa?

Voittajajoukkueelta näyttävän keskustan riskit ovat näkyvissä, pohtii Ylen politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Riikka Uosukainen
Riikka Uosukainen Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Riikka Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime viikot ovat olleet yhtä koettelemusta pääministeri Juha Sipilälle. Kunta-alan työmarkkinajärjestöt kaappasivat budjettiriihen haltuunsa ja hallitus joutui linnoittautumaan Kesärannan huvilaan kuin betonibunkkeriin.

Ennen riihtä hallituskumppanit kokoomus ja perussuomalaiset yrittivät irtiotoillaan nostaa profiiliaan ja osin siinä onnistuivat, Ylen kannatusmittauksen perusteella. Räikein puoluetaktinen veto nähtiin budjettiriihessä, kun Timo Soini kehui perussuomalaisten saavutuksia pääministerin ihmetellessä vieressä.

Perussuomalaisten kannatus nousi viimeisellä, budjettiriihen jälkeisellä viikolla.

Keskustan kannatus on liukunut kevään 2015 vaaleista hieman alaspäin, mutta pääministeripuolue on pitänyt sitkeästi paikkansa mittausten kärjessä viime talven työmarkkinakiistojen jälkeen. Johtava asema antaa keskustalle selustan jatkaa uudistuksien läpiviemistä, vaikka hallituskumppanit ovat huonommassa hapessa.

Voittajajoukkueelta näyttävän keskustan riskit ovat näkyvissä.

Yli puolet keskustan elokuun kannatusmenetyksestä johtuu siitä, että puolue on menettänyt yrittäjien ja johtavassa asemassa olevien tukea. Toinen merkittävä pettyneiden ryhmä on koko- tai osapäivätyössä olevat duunarit. Pettymys kilpailukykysopimukseen näkyy.

Demarit hengittävät taas lähituntumassa. Vasemmisto-oppositio on vahvistunut hallituksen työmarkkinauudistuksista ja palkansaajajärjestöt näyttävät määrittelevän myös syksyn neuvotteluissa Sipilän liikkumatilan.

Hallituskumppanien, kokoomuksen ja perussuomalaisten, Sipilälle aiheuttamat yllätykset tuskin vähentyvät, kun kuntavaaleihin on kohta enää puoli vuotta. Kokoomus pysyi tuoreessa mittauksessa lähes ennallaan, mutta karkuteillä on edelleen erityisesti naisäänestäjiä, toimihenkilöitä ja eläkeläisiä.

Ministerivaihdokset ovat tarkka paikka keskustalle. Pääministeri Juha Sipilän luottopelaaja, elinkeinoministeri Olli Rehn on hakenut ja todennäköisesti valitaan Suomen Pankin johtokuntaan.

Olli Rehn ei ole olemukseltaan karismaattinen kansanvillitsijä, mutta kansainväliseltä kokemukseltaan ja osaamiseltaan ylivertainen koko hallituksessa. Ei ihme, että eduskunnan syyskauden alkaessa käytävillä odoteltiin Sipilältä jotakin yllätysnimeä Rehnin seuraajaksi.

Sipilän on korvattava Rehn uskottavasti, jotta keskustan hallitustiimi säilyttää nykyisen flownsa eli vahvan asemansa sekä kansalaisten että hallituskumppanien silmissä.

Suosittelemme