Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Viemärien sukittaminen on monille ykkösvaihto – isännöitsijä kehottaa miettimään, mikä on talolle parhaaksi

Noin 50 vuotta vanhojen talojen viemäreitä saneerataan urakalla, ja monet haluavat taloyhtiöönsä sukituksen. Isännöitsijä muistuttaa kokonaisuuden ratkaisevan.

Sukituksessa käytettävä uusi putken sisäosa on asennettu vanhan viemäriputken sisään.
Epoksilla käsitelty runkoputki puhelletaan paineilmalla valurautaputken sisään. Tunnissa löysä putki kovettuu kovaksi. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle
Pyry Sarkiola
Avaa Yle-sovelluksessa

LAPPEENRANTA Sukitukset ovat yleistyneet Suomessa huomattavasti tällä vuosikymmenellä. Nyt joka kolmas viemärisaneeraus tehdään sukittamalla. Lähes yhtä monissa remonteissa asennetaan uudet putket.

– Saksassa kunnallistekniikkaa on uusittu jo 1980-luvulla sukittamalla, Suomi on tullut jälkijunassa, Kaakon putkistosaneerauksen toimitusjohtaja Mikko Yli-Kankahila kertoo.

– Sukituksessa ei tarvitse särkeä kylpyhuonetta. Asiakas on voinut vaikka saneerata kylpyhuoneen aiemmin. Lisäksi vesijohto- ja kylpuhuonesaneeraukset voidaan ajoittaa pidemmälle ajalla, Yli-Kankahila luettelee sukituksen hyötyjä.

Sukituksessa käytettävä "sukka" (oik.) ja valmis kovettunut putki
Vasemmalla epoksilla käsiteltysukitusputki, oikealla vielä käsittelemätön, pehmeä sukka Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Asunnossa voi asua viikon kestävän remontin aikana, kun asuntoon tuodaan kuivakäymälä. Suihkua voi käyttää taloyhtiön saunatiloissa.

Kaikkiin putkiremontteihin menetelmä ei sovi. Heikkokuntoisten putkistojen sisään sukkaa ei voi asentaa eikä luvatusta 50 vuoden käyttöiästä ole vielä kokemusta.

Yli-Kankahila arvioi kerrostaloasunnon sukituksen hinnaksi 5 000 euroa ja omakotitalolle yli 10 000 euroa.

Sukittamisesta tullut muotisana

Isännöintiliitossa on pistetty merkille, että sukittamisesta on tullut ihmisille tuttu termi. Siihen ei pitäisi kuitenkaan takertua.

– Hyvin usein kysytään sitä teknistä menetelmää, että onkos nyt sukittamisen paikka. Mutta se on edelleenkin vain tekninen menetelmä, Etelä-Karjalan isännöitsijöiden puheenjohtaja Ari Perälä muistuttaa.

– Totta kai markkinoilla on tarvetta eri menetelmille ja sukitus on tuotteistettu. Sitä myydään, mitä on tarjolla.

Saneerausmenetelmä valittava yhtiön parhaaksi

Isännöitsijät kehottavat kiinnittämään huomiota kokonaisuuteen, jotta yhtiön arvoa voidaan kasvattaa: yhdellä kertaa voisi uusia kenties muitakin järjestelmiä, kuten tietoverkkokaapelointia tai sähköä.

Perälä uskoo, että pian yleistyy menetelmä, jossa putkille ja muille johdoille tehdään talon ulkopuolinen kotelo.

Saneerausmenetelmä kiinnostaa myös vakuutusyhtiötä.

Omistajien on valittava ratkaisu, jonka vakuutusyhtiö kelpuuttaa. Siinä mielessä että vakuutusyhtiö tulkitsee, että tämä on uusi viemäri ja jos tulee vika, niin se korvataan.

– Täytyy selvittää, kuinka vakuutusyhtiö suhtautuu uuteen sukitettuun viemäriin. Eli jos viemäriin tulee vika, korvataanko se, Perälä sanoo.

Suosittelemme sinulle