Hyppää sisältöön

Ex-poliisiylijohtaja selittää lausuntoaan turvapaikanhakijoiden järjestäytymisestä: "Kyllä sitä varmasti tapahtuu"

Eläköitynyt poliisiylijohtaja Mikko Paatero varoittaa turvapaikanhakijoiden järjestäytymisestä, mutta viranomaiset eivät ole havainneet ilmiöstä merkkejä.

Eläköitynyt poliisiylijohtaja Mikko Paatero.
Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero on sytyttänyt tiukan keskustelun Suomen sisäisestä turvallisuudesta ja ennen kaikkea uhasta, joka hänen mukaansa liittyy vastaanottokeskuksiin.
Matti Koivisto

Viime vuonna poliisiylijohtajan tehtävästä eläkkeelle jäänyt Mikko Paatero kertoi eilen olevansa huolissaan turvapaikanhakijoiden järjestäytymisestä. Paatero myös väitti, että viranomaiset antavat vastaanottokeskusten tilanteesta tarkoituksella liian positiivisen kuvan.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kiistivät Paateron väitteet. Viranomaisilla ei ole tietoa Paateron mainitsemasta järjestäytymisestä.

Paatero selitti aamu-tv:ssä näkevänsä tilanteen eri valossa.

– Minusta on itsestään selvää että semmoista tapahtuu. Kuinka pitkälle menevää se on, niin siitä voidaan olla eri mieltä, mutta sitä tapahtuu vuorenvarmasti, Paatero kertoi.  

Ei suoraa vastausta

Ykkösaamussa Paatero ei halunnut antaa suoraa vastausta kysymykseen siitä, onko hänellä konkreettista tietoa mainitsemastaan turvapaikanhakijoiden järjestäytymisestä.

– En halua tähän suoraan vastata, mutta tiedän että tämmöistä järjestäytymistä on tapahtunut usean tahon kanssa keskustelun kautta, Paatero sanoi.

Paateron mukaan järjestäytyminen tässä tilanteessa on luonnollista.

– Se on ihan normaalia toimintaa, kun tullaan tällaiseen kokonaisuuteen jossa ollaan kuukausitolkulla keskenään, niin kyllä sitä varmasti tapahtuu. Silloin myös tämä hierarkkisuus tulee toimimaan, koska näissä kulttuureissa näin on tapana, Paatero perusteli näkemystään.

Paateron mukaan hänen lausuntoaan voi kutsua päätelmäksi erilaisista pienistä yksityiskohdista.  

– Yksi kysymys mikä tässä vaikuttaa on se, että poliisi muutti taktiikkaansa niin, että vastaanottokeskuksiin ei mennä enää yhdellä vaan useammalla partiolla. Sillä pyritään ennaltaehkäisemään isompia asioita ja takaamaan poliisien työturvallisuus. Kyllä tästäkin voi päätellä jotain, että siellä voi joutua tekemisiin hankalien tilanteiden kanssa, Paatero sanoi.

Paateron mukaan asian ydin on varautumisessa myös epätodennäköisiin skenaarioihin. Paatero kertoi eilen olevansa erityisen huolestunut tilanteesta, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet jäävät Suomeen ja katoavat maan alle. Tätä Paatero kertoi pitävänsä otollisena tilanteelle esimerkiksi järjestäytyneen rikollisuuden rekrytoinnille. 

– Ei meillä ole ollut tämmöistä ajattelutapaa, että myös epätodennäköisyyksiin jotka saattavat toteutua pitää varautua. Ei me olla totuttu tekemään niistä skenaarioita ja varautumista. Nyt pitää, koska meillä on vakava esimerkki, Paatero sanoi tänään Ykkösaamussa viitaten viime syksyn suureen turvapaikanhakijamäärään.

Suosittelemme sinulle