Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

A2 Lisääntymis-ilta etsii ratkaisuja syntyvyyden laskuun – katso vieraat täältä

Mukana ovat mm. vapaaehtoisesti lapseton Johanna Moisander-Mattila, deittausvalmentaja Mia Halonen, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja yllätysvieraita.

Annika Damström ja Markus Liimatainen
A2 Lisääntymis-illan juontavat Markus Liimatainen ja Annika Damström. Kuva: Yle
Elina Nieminen
Avaa Yle-sovelluksessa

 A2 Lisääntymis-ilta nähdään Yle TV2:ssa maanantaina kello 21.30.

Aino Pekonen

AINO-KAISA PEKONENVasemmistoliiton kansanedustaja

Aino-Kaisa Pekosen mielestä hallituksen politiikka ei ole helpottanut perheiden arkea tai tukenut syntyvyyttä. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja jakaisi lapsiperheiden tuet ja vanhempainvapaat tasaisemmin.

– Maalaisliittolaisessa ajattelussa, että lapsia pidetään kotona 3-vuotiaaksi, on riskinsä. Naisten ei pitäisi jäädä jumiin kotiin, koska se vaikuttaa eläkkeeseen.

Yllätysvieras

YLLÄTYSVIERAS

Yllätysvieraamme on kaikille suomalaisille tuttu, positiivinen persoona. Kolmen lapsen mummolle on siunaantunut jo lapsenlapsenlapsiakin. Hänen mukaansa isovanhemmissa on valtava voimavara.

– Itselleni isovanhemmuus on tärkeää. Pitää pitää myös puolensa, että saa osallistua lastenlasten elämään.

Anna Rotkirch

ANNA ROTKIRCHtutkimusprofessori, Väestöliitto

Anna Rotkirch johtaa Väestöliiton Väestöntutkimuslaitosta, joka on tutkinut suomalaisia perheitä ja syntyvyyttä jo 1970-luvulta asti. Rotkirchin mukaan perinteinen seksuaalikasvatus on Suomessa onnistunut hyvin, nyt tarvittaisiin hedelmällisyystietoa ja neuvontaa siitä, miten tullaan raskaaksi.

– Suurperheet tuottavat lapset meillä. Niihin pitää panostaa.

Annika Saarikko

ANNIKA SAARIKKOKeskustan kansanedustaja

Annika Saarikko aloittaa perheministerinä ensi vuonna, vaalikauden puolivälissä. Hänen mukaansa Suomessa on hyvä tukijärjestelmä lapsiperheille, mutta ennaltaehkäisevään työhön pitäisi panostaa.

– Avun saaminen tarpeeksi ajoissa on tärkeää. Pitää panostaa ennaltaehkäisevään työhön, jolla voidaan estää lapsiperheiden uupuminen.

Yllätysvieras

YLLÄTYSVIERAS

Yllätysvieraamme elämässä pari viimeistä vuotta on ollut isojen elämänmuutosten aikaa. Hän on löytänyt kumppanin yllättävällä tavalla ja saanut ensimmäisen lapsensa.

– Jos kumppanin löytäminen on unelmasi, siihen pitää uskoa. Kun aika on oikea, kyllä sen oikean sitten tunnistaa.

Janne Kataja

JANNE KATAJAisä

Janne Kataja kannustaa ihmisiä hankkimaan lapset nykyistä nuorempina. Uraputkesta on vaikeaa enää hypätä lapsia kasvattamaan. Hän toivoo joustavuutta perheen ja opiskelun yhteensovittamiseen.

– Meille pitäisi saada kunnollinen lastenhoitajakulttuuri. Suuremmalla kotitalousvähennyksellä saataisiin uusia työpaikkoja ja vanhemmille myös vapaa-aikaa.

Johanna Moisander-Mattila

JOHANNA MOISANDER-MATTILAvapaaehtoisesti lapseton

Johanna Moisander-Mattila kertoo tienneensä aina, ettei halua lapsia. Kun kaverit hoitivat nukkeja, hänen hoivaviettinsä kohdistui eläimiin. Vapaaehtoisesti lapsettomien yhdistyksessä toimiva Moisander-Mattila kertoo valinnastaan avoimesti.

– Totta kai lapsiperheitä pitää tukea, mutta joku kohtuus pitää olla. Lasten hankinta on oma valinta. Ei yhteiskuntaa voi huutaa aina apuun.

Juhani Pekkola

JUHANI PEKKOLAtutkimusjohtaja, Kyamk

Juhani Pekkola on huolissaan syntyvyyden laskusta. Hänen mielestään päättäjät ja järjestöt eivät ota asia riittävän vakavasti. Kotihoidon ja lapsiperheiden tukea pitäisi Pekkolan mielestä lisätä ja erityisesti opiskelevien vanhempien elämää helpottaa.

– Krooninen talousongelma johtuu väestörakenteen muutoksesta. Tilanne on mahdoton, kun työntekijöitä on aina vähemmän.

Yllätysvieras

YLLÄTYSVIERAS

Yllätysvieraamme on julkisuudesta tuttu. Hän on elänyt isossa perheessä, jossa isovanhemmat, vanhemmat ja lapset ovat asuneet saman katon alla. Aktiivinen nainen on tehnyt näyttävää uraa muun muassa politiikassa ja kulttuurin saralla.

– Sain itse apua vanhemmilta lastenhoidossa ja haluan nyt jakaa sitä samaa tukea omille lapsilleni.

Kata Korhonen

KATA KORHONENneljän lapsen äiti

Vauhdikasta lapsiperheen elämään elävä Kata Korhonen on neljän alle 12-vuotiaan lapsen äiti. Hänellä on kokemusta sekä kotiäitiydestä että yrittäjyyden ja lastenhoidon yhdistämisestä. Korhonen iloitsee siitä, että päivähoitomaksujen korotus peruttiin.

– Lasten kanssa joutuu tekemään kompromisseja. Jos tulevaisuus on epävarma, ymmärrän, että joku epäröi lapsen hankkimista.

Kimmo Vehviläinen

KIMMO VEHVILÄINENisä

Kimmo Vehviläinen sanoo, että taloudelliset asiat eivät vaikuttaneet hänen lastenhankintaansa. Rakastuminen ja vauvakuume iskivät peräkanaa. Neuvolalta hän olisi kaivannut parisuhdevalmennusta. Kahden lapsen isä rakastaa lapsia, mutta ei kannusta ketään lisääntymään.

– Meret hukkuu muoviin, anarkia valtaa maan. Kuka enää haluaa tehdä lapsia tähän maailmaan?

Mia Halonen

MIA HALONENdeittausvalmentaja

Mia Halonen auttaa työkseen ihmisiä löytämään toisensa. Hän sanoo, että lasten hankinnasta ajoissa on puhuttu vasta vähän aikaa. Siitä pitäisi puhua myös pojille ja miehille. Halonen kannustaa kolmekymppisiä sinkkunaisia katselemaan vakavasti kumppaniehdokkaita sillä silmällä.

– Pohdi, mitä haluat, ja toimi. Yht'äkkiä olet 41 ja kumppanin puute on iso ongelma.

Yllätysvieras

YLLÄTYSVIERAS

Tämä yllätysvieras on pienen pojan melko tuore äiti, jonka avioliitto ja parisuhdekaan ei ole vielä kovin vanha.

– Meille tulee toinen lapsii, jos luonto suo. Mutta tiedän esimerkiksi yksinhuoltajia, joiden pitää miettiä, onko heillä varaa toiseen lapseen.

Ville Niinistö

VILLE NIINISTÖVihreiden puheenjohtaja

Ville Niinistö uskoo, että moni hankkisi enenmmän lapsia, jos lapsiperheiden olosuhteet tehtäisiin helpommiksi. Hänen mielestään työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen on edelleen usein vaikeaa ja työmarkkinoilla on nuorten naisten syrjintää. Niinistö uudistaisi perhevapaiden mallia tasa-arvoisempaan suuntaan.

– Väkimäärän tarkoituksellinen kasvattaminen ei kuitenkaan ole mielekästä.

Wille Rydman

WILLE RYDMANKokoomuksen kansanedustaja

- Jos syntyvyys tippuu tällä tahdilla, yhteiskunta tulee romahtamaan, Wille Rydman sanoo.

Hänen mukaansa tekniikan kehittyminen ja automatisaatio helpottavat kuitenkin syntyvyyden laskusta aiheutuvia ongelmia. Rydmanin mielestä olisi suotavaa hankkia lapset nykyistä nuorempana. Tästä syystä pitäisi miettiä, miten opiskelijoiden vanhemmuutta voitaisiin tukea.

Suosittelemme sinulle