Hyppää sisältöön

Työttömät muusikot perustivat rock-bändin – keikkaakin pukkaa: "Tätä ihmetellään"

Kuntouttava työtoiminta voi olla muutakin kuin harjan varressa heilumista. Muusikkotaustaa omaava porukka laittoi rock-bändin pystyyn Haminassa.

Bändin jäsenet istumassa treenikämpän portailla.
Newerages bändissä soittavat Daz Mason (vas.), Jerry Öhberg, Slawomir Perlowski sekä Andrei Poliakov. Kuva: Antti Ojala / Yle
Antti Ojala

Newerages on neljästä raavaasta miehestä koostuva bändi, joka soittaa popin ja rockin klassikoita aina Beatlesista Hurriganesiin. Treenikämpän oviaukosta raikaakin vastaan Hurriganesin I Will Stay.

Kokoonpano koostuu jäsenistä ympäri maailmaa. Yhteistä heille ovat ongelmat työllistymisessä. Ulkomaalaistaustaisilla tämä näkyy etenkin kielitaidottomuudessa.

– Maahanmuuttajille se on suurin syy olla täällä mukana, lisää Ravimäkiyhdistyksen ohjaaja ja bänditoiminnan pyörittäjä Kimmo Sandberg.

Näin on myös englantilaislähtöisellä Daz Masonilla, joka on työskennellyt aiemmin veneiden ja lastenhoidon parissa. Työt eivät ole kuitenkaan jatkuneet alkua pidemmälle.

– Ihmiset puhuvat slangi-suomea, mikä on lähes eri kieli mitä olemme oppineet, Mason harmittelee.

En olisi osannut aikaisemmin kuvitella että kuntouttavassa työtoiminnassa tehdään muutakin kuin risusavottaa.

Jerry Öhberg

Tarkoituksena nostaa sohvan pohjalta ylös

Työttömyys on itseään ruokkivaa, ja ongelmat poikivatkin helposti lisää ongelmia lumipalloefektin lailla.

– Ensin ollaan hetki työttömänä, sitten toinen hetki. Sen jälkeen sohva saattaa tuntua jo liian houkuttelevalta, kuvailee Kimmo Sandberg.

Tilanne voi muodostua helposti pitempiaikaiseksi. Kuntouttava työtoiminta antaa työttömille ensisijaisesti valmiuksia työelämään, ei niinkään auta työllistämään suoraan vapaille työmarkkinoille. Päivärytmin vakiinnuttaminen on tärkeää.

– Haemme yksilön henkilökohtaista kehittymistä ja sitä kautta edellytyksiä työllistymiseen.

Kitaran varressa oleva Jerry Öhberg toivoo, että musiikista tulisi tulevaisuudessa hänen työnsä ja että keikkaliksojakin alkaisi ropista tilille.

– En olisi osannut aikaisemmin kuvitella, että kuntouttavassa työtoiminnassa tehdään muutakin kuin risusavottaa, sanoo Jerry Öhberg.

Työllisyyteen osoitettuja määrärahoja on leikattu aika rajusti viime vuosina. Aktivoivia työvoimapalveluita on ollut vähemmän käytössä.

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Erja Lindberg

Työtoiminnan jäsenten määrä kasvussa

Kuntouttavan työtoiminnan tarve on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina. Vuonna 2015 koko Suomessa oli työtoiminan piirissä yli 33 000 työmarkkinatuella olevaa henkilöä. Nousu on ollut huimaa, jopa useita tuhansia vuodessa.

– Kuntouttavan työtoiminnan nimikkeen alla on nykyään kirjavasti harrasteteatteritoiminnasta työnomaisempaan toimintaan, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Peppi Saikku.

Saikku näkee haasteita sekä kasvussa että työttömien suuntaamisessa eri toimintoihin.

– Harrastetyyppinen toiminta on osalle hyväksi. Mutta jos ihminen haluaisi tehdä jotain jatkossa työllistävämpää, tilanne voi olla toinen.

Kuntouttavan työtoiminnan tarpeen kasvua selittää osittain se, että palkkatuki tai oppisopimus ovat vähentyneet.

– Työllisyyteen osoitettuja määrärahoja on leikattu aika rajusti viime vuosina. Aktivoivia työvoimapalveluita on ollut vähemmän käytössä, sanoo Kuntaliiton kehittämispäällikkö Erja Lindberg.

Tätä ihmetellään ja sanotaan, että tuohan on hyvä idea.

Ravimäkiyhdistyksen ohjaaja Kimmo Sandberg

Pelle Miljoona lähti mukaan bändikummiksi

Neweragesille on kertynyt keikkoja lähemmäs kymmenen.

– Tätä ihmetellään ja sanotaan, että tuohan on hyvä idea ja ettei ole tullut muualla vastaan. Emme halua olla ainoita jatkossa, joten kannattaa tarttua tähän, jos muusikoita siunaantuu muillekin työpajoille, Sandberg valistaa.

Sandberg on saanut rohkaisevia kommentteja bändin jäseniltä bänditoiminnan aloittamisesta.

Auttamishalua on nähty yllättävältäkin suunnalta, kun ikirokkari Pelle Miljoona lähti haminalaisbändin kummiksi.

– Kyllä siinä Pellen luonnonlapsi-hengessä on jotain yhdistävää, sanoo Sandberg.

Suosittelemme sinulle