Hyppää sisältöön

Salla Tykkä sai Suomen merkittävimmän mediataiteen palkinnon

Tykkä on käsitellyt töissään muun muassa sukupuoli- ja rotukysymyksiä. Palkintoraati piti näitä teemoja juuri nyt erityisen ajankohtaisina.

Salla Tykkä.
Salla Tykkä. Kuva: AVEK
Silja Massa

Tämän vuoden AVEK-palkinnon saa taiteilija Salla Tykkä (s. 1973).

15 000 euron arvoinen palkinto on merkittävin mediataiteelle suunnattu tunnustus Suomessa. Palkinnon myöntää vuosittain Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK.

Tämän vuoden palkintoraatiin kuuluivat Helsinki International Artist Porgramin johtaja Juha Huuskonen, taidehistorioitsija-tuottaja Nina Toppila, kuraattori-tutkija Taru Elfving sekä mediataiteilija Elena Näsänen.

Raati kiitteli erityisesti Salla Tykän pitkäjänteisyyttä, uudistumiskykyä ja rohkeaa tarttumista poliittisiin aiheisiin.

Monet Tykän teokset käsittelevät arjen valtarakenteita. Palkitussa videoteoksessaan Giant (2013) Tykkä esimerkiksi kuvasi nuorten voimistelijatyttöjen harjoittelua romanialaisessa voimistelukoulussa. Kurinalainen treenaaminen rinnastui teoksessa Romanian totalitaristiseen historiaan.

Tykkä on kuvannut teoksissaan kaunistelematta myös omaa kehoaan. AVEK-raati kehuukin Tykkää teosten omakohtaisuudesta ja taiteilijan rohkeasta läsnäolosta myös kameran edessä.

Raadin mukaan Tykän käsittelemät sukupuoli- ja rotuteemat tekevät taiteilijan työstä juuri nyt hyvin ajankohtaisen.

Salla Tykkä valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2003 ja asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän käyttää päävälineinään valokuvaa ja liikkuvaa kuvaa. Tykän teoksia on nähty viime vuosina yksityis- ja ryhmänäyttelyissä muun muassa Lontoossa, Norrköpingissä, Amsterdamissa, New Yorkissa ja Pariisissa. Hän on myös osallistunut Sydneyn biennaaliin vuonna 2010 ja Venetsian biennaaliin vuonna 2001.

Lisäksi Tykän elokuvia on esitetty monilla elokuvafestivaaleilla kuten Rotterdamin elokuvafestivaaleilla, Tribeca-festivaaleilla New Yorkissa ja Oberhausenin lyhytelokuvafestivaaleilla.

Aikaisemmin AVEK-palkinnon ovat saaneet muun muassa kuvataiteilija Anna Estarriola, taiteilija Annette Arlander, mediataiteilija Erkka Nissinen sekä taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen.

Suosittelemme sinulle