Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ruotsi yrittää kaikin keinoin estää Nord Stream 2:n

Ruotsilla ei ole laillista oikeutta estää putkea. Ruotsi pyrkiikin keräämään EU:n sisällä yhteisen rintaman putkea vastaan.

Kaasuputkia nostetaan nosturilla.
Nord Stream -kaasuputken osia Saksassa 19. kesäkuuta 2012. Kuva: Stefan Sauer / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin hallitus pyrkii estämään Viipurista Saksaan vedettävän Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisen.

Ulkoministeri Margot Wallströmin mukaan Ruotsilla ei ole suoraan laillista keinoa estää putken rakentaminen, mutta maa aikoo estääsen EU:n sisältä käsin.

– Olemme yhdessä Baltian maiden kanssa todella aktiivisia EU:n komission suuntaan ja olemme lähettäneet sinne myös erityislähettilään. Meidän pitää vaikuttaa Saksaan, saksalaisiin puoluetovereihimme sekä EU:n sisällä, kertoi Wallström Ruotsin television SVT:n mukaan.

Ruotsin kristillisdemokraatit olivat tehneet asiasta välikysymyksen. Sen mukaan Ruotsi voisi estää putken YK-säännösten perusteella. Wallström torjui käsityksen.

– Eivät YK:n säädökset tai merioikeussopimus anna meille oikeutta estää muita maita rakentamasta putkea meidän rajojemme ulkopuolella, siinä olet väärässä, Wallström sanoi kristillisdemokraattien Mikael Oscarssonille, joka esitti välikysymyksen.

SVT on saanut vahvistuksen, että putkea rakentava yhtiö, jonka enemmistöomistaja on venäläinen Gazprom, haluaa käyttää Etelä-Ruotsissa sijaitsevaa Karlshamnin satamaa putkitöissä. Satamassa on jo aloitettu tämän johdosta investoinnit.

Ruotsi pelkää venäläisputken aiheuttavan turvallisuuspoliittisia ongelmia erityisesti Gotlannin saarelle. Lisäksi Ruotsin epäilee putken aiheuttaav ympäristövahinkoja.

Sanomalehti Dagens Nyheterille Wallströn sanoi Baltian maiden olevan Ruotsin kanssa samoilla linjoilla. Maat toivovat, että Venäjältä EU-alueelle tulevan kaasun toimituksissa hyödynnettäisiin mahdollisimman tehokkaasti jo olemassaolevaa putkikapasiteettia.

9.9. klo 16.27 Tekstiä täsmennetty: Putkea ei rakenna Gazprom, vaan Nord Stream -yhtiö, jonka enemmistöomistaja on Gazprom.

Suosittelemme sinulle