Hyppää sisältöön

Radiomastojen ja Ylen pitkä liitto huipentuu juhlavalaistukseen

Lahden maamerkkien myötä radio tavoitti yhä useamman suomalaisen. Yleisradion 90-vuotisjuhlien kunniaksi radiomastot hehkuvat juhlavalaistuksessa.

Toinen Lahden radiomastoista loistaa tänä iltana turkoosina, toinen valkoisena 90-vuotiaan Ylen kunniaksi. Kuva: Lahti Energia
Suvi Turunen

Lahden radiomastot valaistaan Ylen 90-vuotisen historian kunniaksi. Läntinen masto saa turkoosin värin ja itäinen valkoisen. Juhlavalaistus on nähtävissä perjantaina kello 21 – 23 välillä.

– Mastot valaistaan teemaväreillä 5– 10 kertaa vuodessa, esimerkiksi Diabetespäivänä ja Naistenpäivänä. Yleensä yleishyödyllisiä yhdistyksiä ja niiden tapahtumia kunnioitetaan polttamalla niiden toivomaa väriä, kertoo Lahti Energian järjestelmäasiantuntija Matti Saira.

Radiomastot ovat olennainen osa Yleisradion historiaa, koska Lahden suuraseman myötä radiolähetysten kuuluvuus Suomessa laajeni merkittävästi. Yleisradiotoiminta loppui radiomastoissa vuonna 1993, kun Tiirismaan lähetysasema otettiin käyttöön.

"Mastot eivät heilu tuulessa"

Suojellut radiomastot ovat lahtelaisille rakkaat maamerkit, joista liikkuu kaikenlaisia tarinoita.

 – Usein kuulee puhuttavan, että mastot heiluvat metrikaupalla. Mastojen yläpään liike on vain kolmesta neljään senttiä, oikaisee Radio- ja tv-museon tutkija Helena Peippo.

Peipon mukaan mastojen huojunta saattaa olla optinen harha, koska mastoon kiinnitetyt valonheittimet saattavat hieman heilua. Valokeilojen liike saattaa synnyttää optisen harhan siitä, että mastot huojuisivat.

Aikanaan Suomen korkein rakennelma

Radiomastoissa on yhä toimintaa, muun muassa teleoperaattoreiden ja paikallisradion antennit.

Yleisradio aloitti toimintansa 1926 – pian ryhdyttiin kartoittamaan paikkoja uusille lähettimille kuuluvuuden parantamiseksi. Lahti oli sopivan lähellä, koska ohjelmat siirrettiin puhelinlinjoja pitkin Helsingistä.

Lahden kaupunki luovutti harjulta tontin, jonne 150 metrin korkuiset mastot rakennettiin. Valmistuttuaan vuoden 1928 alussa radiomastot oli Suomen korkein rakennelma ja uusi Lahden suurasema oli modernein ja tehokkain radioasema Euroopassa.

Saksalainen rakennuttaja pystytti radiomastot, mutta työmiehet olivat suomalaisia. Mastot saatiin saksalaisella tehokkuudella pystyyn yllättävän nopeassa aikataulussa.

– Olikohan vaikutusta asiaan sillä, että työmiehille luvattiin bonuksia metrimäärien mukaan. Kun tietty metrimäärä oli saatu valmiiksi, tuli lisää bonusta, tutkija Peippo naureskelee.

Suosittelemme sinulle